Healthy Ageing Tour 2018 start in Heerenveen

HEERENVEEN -    Voor het eerst in de geschiedenis van de Healthy Ageing Tour (en voorganger Energiewacht Tour) wordt gestart in Fryslân.

Op woensdag 4 april begint de wereldtop van het vrouwenwielrennen in Heerenveen aan de Healthy Ageing Tour 2018. En dat is niet het enige unicum: voor het eerst staan ook wedstrijden voor verschillende categorieën para-cycling op het programma.

De organisatie is erg blij met Heerenveen als startplaats, dat bekendstaat als sportstad van het noorden en in 2017 uitgeroepen werd tot Sportgemeente van het Jaar. De deelnemers worden getrakteerd op een mooie tijdrit van 8 kilometer, die start bij het Abe Lenstrastadion, verschillende kenmerkende locaties zoals Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud passeert om weer te eindigen bij het Abe Lenstrastadion.

Aan de Abe Lenstraboulevard wordt een gezondheidsplein ingericht waar voor een breed publiek gezonde activiteiten worden aangeboden. “Geweldig dat deze Tour in onze gemeente start! De aandacht voor het sporten in combinatie met het thema gezondheid past helemaal bij het imago van Heerenveen”, vertelt wethouder Hans Broekhuizen van gezondheid.

Het publiek zal onder de deelnemers een aantal bekenden uit eigen omgeving herkennen, zoals meervoudig Paralympisch kampioen Alyda Norbruis uit Ureterp en elite-rensters Wendy Oosterwoud en voormalig Nederlands kampioen Anouska Koster. “Ontzettend mooi dat de Healthy Ageing Tour naar Heerenveen komt. Het is een mooie wedstrijd waar de wereldtop elkaar goed op de proef stelt,” aldus Koster.

De Healthy Ageing Tour kan op breed draagvlak rekenen in Heerenveen. De etappe wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerenveen, in samenwerking met Ziekenhuis Tjongerschans, Sport Fryslân, GGD Fryslân en Alliade.

“We zijn er trots op dat de start van zo’n groot sportevenement bij ons als Sportgemeente van het Jaar plaatsvindt. En als ambassadeur voor aangepast sporten ben ik extra blij dat voor het eerst er ook para-cycling aan het programma is toegevoegd,” zegt wethouder Jelle Zoetendal van sport.

Na de tijdrit in Heerenveen rijdt het peloton op donderdag in het Westerkwartier, met start/finish in Grootegast. Op vrijdag rijden de Para-cyclists in de gemeente Oldambt hun laatste etappe terwijl de junioren dan aan hun wedstrijdreeks beginnen. De elite rijdsters rijden die middag ook nog een ploegentijdrit in Stadskanaal. Op zaterdag volgt een rit over het Hogeland met start/finish in Winsum. Met tenslotte de finale op zondag met een rondes door de binnenstad van Groningen met de finish op de Vismarkt. Die dag wordt bovendien het NK Journalisten verreden. Waarmee de Healthy Ageing Tour gerust het meest veelzijdige wielerevenement genoemd mag worden.

#HAT18

De Healthy Ageing Tour is een UCI etappewedstrijd voor vrouwen die van 4 t/m 8 april wordt verreden. In de afgelopen edities stonden wereldtoppers als Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak, Lizzie Armitstead en Marianne Vos aan de start. De Healthy Ageing Tour staat voor een gezonde beweging door Noord-Nederland met tal van gezonde activiteiten op de gezondheidspleinen.