De Uitdaging: “Dans op Recept danslessen geven”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Trijntje de Vries die danslessen geeft aan mensen met Parkinson.

Trijntje de Vries (27) was als kind al veel aan het sporten. Ze turnde en deed aan ritmische gymnastiek bij Gv Stânfries te Gorredijk. Met dansen begon ze toen ze 12 jaar oud was. Hoe langer ze danste, hoe meer ze dansen begon te waarderen. Langzaamaan ging ze ook zelf lesgeven. Eerst voor een klein groepje en dat groeide steeds meer uit. Trijntje volgde opleidingen waardoor ze lessen jazzdans, hiphop, zumba en modern mocht geven. Omdat ze toe was aan meer uitdaging, volgde ze een opleiding danstherapie. Sinds kort is ze werkzaam als zzp’er en geeft ze dansles aan zowel kinderen als volwassenen en geeft ze dansles in de zorg aan mensen met Parkinson.

Zorg en dansen

“Zo’n 2 à 3 jaar geleden liep ik voor mijn opleiding danstherapie stage bij Truus van der Werff in Franeker. Zij vertelde mij over het project danslessen voor mensen met Parkinson. Een jaar later, toen ik de vacature daarvoor zag, heb ik contact gezocht met Marlien Seinstra die al een groep begeleidde in Leeuwarden. Ik liep een dag met haar mee en werd geïnspireerd. Maar de dag erna waren de sollicitatiegesprekken al. Marlien zei dat er nog wel een plekje vrij was en zodoende ben ik op gesprek gegaan en in de cursus gerold”, zegt Trijntje de Vries. De reden waarom ze hiervoor solliciteerde, was omdat Trijntje op zoek was naar meer verbreding. Ze deed al dingen in de zorg qua bewegen; ze gaf met haar reguliere dansgroepen voorstellingen in zorginstellingen en verzorgde af en toe een workshop. “Maar om nu dus echt zorg en dans te combineren, dat vind ik wel het allerleukste wat er is.”

Dansen op Recept

Het project waar Trijntje dansdocente voor is, heet Dansen op Recept. “Dit concept is net gestart in Heerenveen. 5 februari was de eerste les in de Rinkelbom. Ik geef deze lessen ook in Dokkum. Daarnaast worden de danslessen door andere dansdocenten gegeven in onder andere Sneek, Harlingen en Franeker.” Dansen op Recept is bedoeld voor mensen met Parkinson. Er is geen leeftijd aan verbonden, iedereen met Parkinson mag in principe meedoen. “De dansers mogen ook met partner of met een mantelzorger de lessen volgen. Een van de doelen van Dansen op Recept is dat de mensen op een leuke, fijne, gezellige manier in contact komen met mensen die dezelfde ziekte hebben. Maar ook dat ze gewoon lekker bezig zijn met dansen en daardoor dagelijkse hindernissen even kunnen vergeten, even niet patiënt zijn.”

Dagelijkse bewegingen

Dansen op Recept is dansen/bewegen net als moderne dans. “Marlien omschrijft het altijd zo mooi: ‘We doen dagelijkse bewegingen, maar dan uitvergroot’. We starten met een warming-up en dan beginnen we vaak op een stoel. Een van de symptomen van mensen met Parkinson is dat ze vertraagd in de bewegingen zijn en daarom zet ik ook af een toe een uptempo nummer aan, want dat stimuleert ze om ook echt van start te gaan. Mensen met Parkinson snappen wel hoe ze moeten lopen, maar vinden het soms moeilijk om dan ook echt te gaan lopen. Muziek of cues als ‘1, 2, 3, go’ stimuleren dat.”

Niet alleen

“Deze danslessen zijn ook echt goed voor de mensen met Parkinson. Het is al wetenschappelijk bewezen dat het ook echt wel helpt voor deze doelgroep om te bewegen, in wat voor vorm dan ook. Maar in combinatie met muziek en dans is het sowieso heel goed. Muziek stimuleert en in combinatie met dans kan het je raken en kun je dus echt plezier en verlichting, in dit geval van jouw ziekte, gaan voelen.” Aan Dansen op Recept is ook een onderzoek gekoppeld. Er wordt voorafgaand aan de danslessen gepeild hoe het met de mensen is en aan het eind van de reeks danslessen wordt er weer gepeild. “Maar het belangrijkste voor mij als dansdocent is dat de dansers plezier hebben, zich veilig voelen en durven openstellen in de lessen. Dat ze zich een echte danser voelen.”

Danslessen geven

“Om de danslessen te geven is sowieso een leuke uitdaging. Maar om te komen waar ik nu ben, was ook een uitdaging. Om in de zorg, welzijn met dans te combineren. Dat was de uitdaging waar ik naar zocht en dat mag ik nu gaan doen. Dat is wel heel tof.” Wat de lessen betreft, hoopt Trijntje gewoon dat de mensen het heel erg fijn vinden om gewoon zichzelf te zijn en lekker mee kunnen bewegen. “En aan de ene kant vind ik het fijn intiem met elkaar, maar aan de andere kant wil ik ook laten zien aan de buitenwereld dat het dus ook echt leuk is en werkt voor mensen met Parkinson. Daarnaast zou het ook wel een uitdaging zijn om met deze doelgroep een voorstelling te gaan maken. Mensen met Parkinson zijn sneller vermoeid, dat is een van dingen die er extra bij komen. Maar zo’n voorstelling; het kan.”

Contact

Geïnteresseerden kunnen Trijntje altijd mailen: heerenveen@parkinsoninbeweging.nl of bellen: 0650415088 als ze een dansles zouden willen volgen. “We willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen dansles geven, maar het moet niet te vol worden in de danszaal. Mensen kunnen altijd contact met mij opnemen en dan starten we misschien wel een tweede groep.” Trijntje heeft in iedere geval het werk gevonden dat het best bij haar past. “Als je mij een kantoorbaan geeft, dan kan je me na een paar uur oprapen. Ik hoef niet elke dag hetzelfde te doen en daar word ik erg blij van. Ik heb een creatief beroep, waar ik mijn gevoel in kwijt kan, mensen ontmoet waarvoor ik iets mag betekenen en de muziek waar ik graag naar luister, daar kan ik elke dag wat mee doen in mijn danslessen.” Mieke van Veen