Aan tafel met nieuwe Nederlanders

HEERENVEEN - Inwoners van Heerenveen aten zaterdag met statushouders uit Syrië en Eritrea. Dit werd voor de tweede keer georganiseerd door Stichting Present Heerenveen in samenwerking met Vluchtelingenwerk.

 “Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe Nederlanders in Heerenveen komen wonen,” vertelt Tryntsje Dijkstra, projectenbegeleider van Stichting Present. “Samen eten is een mooie mogelijkheid voor nieuwe Nederlanders om mensen uit de eigen woonplaats te leren kennen: aan tafel valt de afstand weg.”

Een van de gasten was Michael Tesfayohanes Kidane (40). Hij woont inmiddels vier jaar in Nederland, zijn vrouw en zijn drie kinderen kwamen negen maanden geleden over uit Eritrea. Het hele gezin ging op bezoek bij de familie Bouma in Heerenveen. “Het was heel gezellig,” vertelt Michael. “Wij hebben zelf nog niet veel contact met andere Nederlanders in Heerenveen."

Eduard en Mathilde Bouma uit Skoatterwâld ontvingen het Eritrese gezin bij hen thuis. “Het klikte erg goed,” vertelt Eduard. “De kinderen speelden meteen met elkaar. We hebben nog niet zo veel contact gehad met vluchtelingen. Maar het ging eigenlijk heel natuurlijk. De volgende keer willen we wel weer meedoen!”

Stichting Present wil een beweging op gang brengen waarbij het weer normaal wordt dat er naar elkaar wordt omgezien. In het hele land wordt al regelmatig een Meet & Eat georganiseerd door andere afdelingen van Stichting Present.

Ook nieuwe Nederlanders op bezoek? Gastgezinnen kunnen zich altijd aanmelden via info@presentheerenveen.nl.