De Uitdaging: “Veel toestelfinales binnenhalen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Casey-Jane Meuleman die op hoog niveau turnt en momenteel Fries Kampioen is in haar leeftijdscategorie.

Op haar vijfde begon de nu 11-jarige Casey-Jane Meuleman bij de jongtalenten te turnen. Daarvoor turnde ze bij haar moeder die zelf trainster is. Al snel bleek dat Casey-Jane moeilijkere dingen kon dan andere leeftijdsgenootjes. Haar moeder besloot daarom te informeren bij topsportvereniging Pro Patria in Zoetermeer of ze daar een keer mocht proeftrainen. Dat mocht en de vereniging wilde Casey-Jane graag erbij hebben, alleen ze was vier jaar en te jong. Op haar vijfde was ze welkom en begon ze met twee keer per week twee en een half uur trainen. Twee jaar geleden verhuisde Casey-Jane naar Oudeschoot en sindsdien traint ze bij Topsport Noord in Heerenveen.

25,5 uur trainen

“Nu train ik op maandag ’s ochtends twee en en half uur en ’s middags drie en een half uur, op dinsdag ’s middags drie en een half uur, op woensdag ’s ochtends twee en een half uur, op donderdag het zelfde als dinsdag en op vrijdag hetzelfde als maandag. Zaterdag is mijn vrije dag en zondag train ik vier uur”, vertelt Casey-Jane Meuleman over hoe haar week er uitziet. Ze traint in totaal 25,5 uur in het Epke Zonderland Turncentrum. “Als ik ochtendtraining heb, sta ik om zes uur op, dat is vroeg, maar je went er aan. Na de ochtendtraining ga ik dan naar school.”

Klasgenootjes

Casey-Jane zit in groep 8 van OBS Het Slingertouw in Heerenveen en op die school houden ze rekening met haar turnschema. “Ik mag later komen en ik doe ook niet mee met gym. Dan haal ik vaak rekenen of spelling in. Volgend jaar ga ik naar de middelbare en dan werkt het precies hetzelfde.” Als Casey-Jane wedstrijden heeft gehad, dan laat ze vaak filmpjes zien in de klas. Dat vinden haar klasgenootjes en meester leuk om te zien. “Mijn klasgenootjes vinden het heel cool wat ik doe. In het begin vroegen ze weleens of ik wilde afspreken en als ik dan zei dat ik niet kon omdat ik moest trainen, dan vroegen ze vaak of ik dat niet af kon zeggen, maar nee, dat ga ik niet doen. Door die filmpjes hebben ze daar meer begrip voor en vinden ze het heel goed en knap wat ik doe.”

OJTS

Naast dat Casey-Jane bij Topsport Noord traint, is ze ook opgenomen in de Oranje Jong Talenten Selectie (OJTS). “Dat is eigenlijk Jong Oranje, maar dan jonger.” OJTS is de eerste nationale selectie. Daarna komt Jong Oranje en daarna komt Oranje. Als je elk jaar in de nationale selectie zit, dan heb je een goede kans dat je daarna Jong Oranje instroomt. En na Jong Oranje, Oranje instroomt. “Ik heb zes talententrainingen per jaar. Je traint dan zeven uur op een dag, dat is heel veel, maar je hebt verschillende onderdelen en daartussen zitten ook pauzes. Ik vind het heel leuk om te doen, omdat je dan ook je teammaatjes van OJTS weer ziet.” De talententrainingen zijn meestal in Heerenveen, maar Casey-Jane is er ook een keer voor naar Hoofddorp en Almelo geweest.

Vloer

Een paar weken geleden werd Casey-Jane Fries Kampioen. “Dat werd ik op de meerkamp. Je kon niet Fries Kampioen op een los onderdeel worden.” In een seizoen heeft ze zo’n acht wedstrijden en ook kwalificaties voor de Nederlandse Kampioenschappen. Haar eerste plaatsingswedstrijd is 24 maart. Afgelopen jaar had ze zich voor alle toestellen gekwalificeerd, behalve sprong en werd ze tweede op vloer. “Dat vond ik heel grappig. Op papier zou het minste toestel voor mij vloer zijn en voor brug en balk had ik medaillekansen. Maar ik was eerder hard van de balk gevallen, dus ik vond het best spannend op het NK om weer op de balk te staan. Ik ben blijven staan en dat was mijn doel. Bij brug had ik kleine foutjes en werd ik vierde. Ik besloot toen om gewoon tijdens mijn vloeroefening te gaan genieten. Van kleins af aan wilde ik namelijk al een toestelfinale vloer hebben en vorig jaar had ik hem eindelijk. Daarom heb ik er gewoon heel erg veel plezier in gehad en hij was blijkbaar ook nog eens heel goed en toen werd ik tweede. Daar was ik heel blij mee.”

Toestelfinales

“Ik zou het wel cool vinden als ik zoveel mogelijk toestelfinales binnen zou krijgen en natuurlijk Nederlands Kampioen worden lijkt me wel heel cool om te worden. Ik ben er nog niet zo zeker van zelf, maar ik ga er wel voor. Dat is voor mij nu wel een uitdaging.” Casey-Jane stelt zichzelf kleine doelen en ook per training maakt ze doelen. “Als ik een nieuw element in mijn oefening heb, dan is mijn doel dat ik die wil halen of wil doen. Dat had ik tijdens het Fries Kampioenschap ook. Ik deed voor het eerst de yurchenko hurk. Dat is een vrij moeilijke sprong. Ik had hem de ene keer wel en de andere keer niet, dus dat was best spannend. Toen deed ik hem en toen had ik hem twee keer geland en was ik superblij.”

Moeilijkers

Als Casey-Jane niet turnt, dan vindt ze het leuk om te relaxen, met vriendinnen te shoppen of Musical.ly’s te maken. Wat turnen voor haar zo leuk maakt, is dat ze iedere keer weer iets moeilijkers kan doen. “En als je dan wat moeilijks kan, dan kan je dat verbinden met nog iets moeilijkers. Je kan dingen uitproberen die je met normale sporten niet kan, je vliegt constant en je kan jezelf verbeteren. Dat vind ik heel leuk om te doen.” Mieke van Veen