De Ontmoeting: Johanna Hoekstra

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Johanna Hoekstra, eigenaresse van It Oersicht.

Wie ben je?

“Mijn naam is Johanna Hoekstra en ik ben 42 jaar oud. Ik woon en werk samen met mijn man op ons melkveebedrijf in Hoornsterzwaag. Daarnaast heb ik een hele mooie en bijzondere baan als professional organizer. Mijn bedrijf heb ik It Oersicht genoemd omdat ik mensen help om weer overzicht te krijgen in hun situatie.”

Kun je wat meer vertellen over It Oersicht?

“Mensen schakelen mij in voor heel uiteenlopende zaken. Ik help (melkvee)bedrijven en particulieren bijvoorbeeld met het op orde brengen van hun papieren en/of digitale administratie. Ook vragen mensen mijn hulp als ze willen opruimen maar er zelf niet aan toe kunnen komen of behoefte hebben aan iemand die ze op gang helpt. Daarnaast begeleid ik mensen die psychische belemmeringen hebben. Alle hulp die ik bied, is heel praktisch en heeft als doel dat het bedrijf of de persoon ervaart dat hij/zij weer grip krijgt op de situatie.”

Wanneer ben je begonnen met It Oersicht?

“Sinds 1 mei 2014 staat It Oersicht ingeschreven bij de KvK. Op dat moment was ik nog werkzaam in het onderwijs, maar bereidde ik de start van het bedrijf alvast voor. Na de zomervakantie wachtte er dus geen nieuwe klas op mij, maar een volledig nieuwe uitdaging als professional organizer.”

Waarom heb je It Oersicht opgericht?

“Mijn hart gaat uit naar mensen die er zelf even niet meer uitkomen. Met It Oersicht kan ik direct bijspringen zonder wachtlijst, protocollen of lastige procedures. Het is prachtig om te zien hoeveel zelfvertrouwen mensen krijgen als ze leren hoe ze zelf weer verder kunnen. Als je al lang in een situatie zit waar je moeite mee hebt, kun je snel denken dat je het niet kunt. Door hulp te vragen en er samen mee aan de slag te gaan, ontdekken mensen dat ze dingen kunnen die ze nooit voor mogelijk hebben gehouden.”

5 februari geef je een workshop in de bibliotheek van Heerenveen, waar gaat die workshop uit bestaan?

“De workshop heet ‘Detox je hoofd en je huis’. Met een detox doe je afstand van alles wat niet goed voor je is. Zo maak je ruimte voor nieuwe, frisse ervaringen. Je onrustige gevoel verdwijnt en je kunt je weer richten op de dingen waar je energie van krijgt. We gaan daarom kijken wat jouw spullen en de inrichting van je huis met jou doen. Op een praktische en interactieve manier ontdek je hoe belangrijk het is om in een huis te wonen dat echt je thuis is. Verder gaat het over de kracht van onze gedachten. Negatieve gedachtes kunnen gauw de overhand krijgen. Hoe kun je daarmee omgaan? Je krijgt handvaten aangereikt waarmee je grip krijgt op je gedachten. Hoe beter de regie is over je gedachten hoe lekkerder jij in je vel gaat zitten.”

Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor de workshop?

“Iedereen is welkom en kan zich opgeven bij de bibliotheek van Heerenveen. (https://www.bibliothekenmarenfean.nl/agenda/detox-je-huis-en-je-hoofd.html) Ben je niet in het bezit van een computer, dan kun je ook zonder opgave vooraf meedoen. De avond begint om half 8.”

Wat zou je verder nog kwijt willen?

“’You get in life wat you have the courage to ask for’. (Oprah Winfrey) Als hulp vragen niet iets is wat je gemakkelijk doet, probeer je dan te bedenken wat je ermee wint als je het wel doet.”