Start taalavontuur met De Schoolschrijver op CBS de Adelaar

WOLVEGA - CBS de Adelaar in Wolvega startte donderdag 25 januari met het taaltraject De Schoolschrijver. De Schoolschrijver is een traject waar 50 basisscholen in Nederland aan meedoen.

Nederlandse kinderboekenauteurs, de Schoolschrijvers, verbinden zich een half schooljaar aan een basisschool om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van kinderen te vergroten. CBS de Adelaar is de eerste school in Weststellingwerf die deelneemt aan dit traject. Kinderboekenauteur Derk Visser zal hier de komende maanden actief zijn als Schoolschrijver.

De start

Donderdagochtend verzamelden alle leerlingen van de school zich in het speellokaal. Juf Sytske las ze voor uit het boek Suikerspin. Halverwege het voorlezen, liep Derk Visser binnen. Hij hoorde het voorlezen even aan en onderbrak de juf om zich voor te stellen: Derk Visser, de schrijver van het boek Suikerspin. De schrijver nam het voorlezen van de juf over. Na het voorlezen kreeg Derk Visser de sjerp om en ging het taaltraject officieel van start.

Het traject

De Schoolschrijver is een intensief traject waarbij een schrijver een half schooljaar toegewezen wordt aan een school. De schrijver zal wekelijks op een vast moment drie groepen van de school bezoeken. Samen met de leerlingen gaat hij aan de slag met boeken, taal en schrijven. Het traject is onderdeel van het programma van De Bibliotheek op School.

Bijdrage aan een taalsterke toekomst

Een op de tien kinderen loopt het risico op laaggeletterdheid. Het intensieve traject van stichting De Schoolschrijver is ontwikkeld als preventief programma tegen taalachterstand en behaalt positieve resultaten. 94 procent van de leerkrachten constateert dat leerlingen vooruitgaan in leesplezier, schrijven, taalontwikkeling, creativiteit en/of zelfvertrouwen. Goed kunnen lezen en schrijven heb je nodig om volwaardig aan de samenleving te kunnen deelnemen. Naast het intensieve traject voor basisscholen, ontwikkelt De Schoolschrijver kortere programma’s voor alle basisscholen. Dit traject is een initiatief en ontwikkelde methode van stichting De Schoolschrijver. De uitvoer bij De Adelaar is in samenwerking met Bibliotheekservice Fryslân en Bibliotheken Zuidoost Fryslân.