Politieke rubriek: "Wanneer ik gekozen word wil ik mij inzetten voor jongeren in Heerenveen”

Heerenveen - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart komt de Heerenveense Courant met een serie artikelen waarin elke week twee raadsleden van een bepaalde partij aan het woord komen. Het betreft raadsleden die blijven, vertrekken of nieuw zijn. Deze week is Rixt de Jong een van de twee raadsleden die aan het woord komen. Rixt de Jong stelt zich als nieuw raadslid van D66 beschikbaar.

Stel jezelf eens voor

“Mijn naam is Rixt de Jong en ik ben 21 jaar. Ik ben geboren en woonachtig in Haskerdijken, een klein dorp onder de rook van Heerenveen. Momenteel ben ik druk bezig met het afronden van mijn studie bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden. Daarnaast ben ik al een aantal jaren jongerenlobbyist voor de Girls Rights Watch van Plan Nederland. Vanuit die rol zet ik mij in voor de positie van meisjes en jonge vrouwen overal ter wereld. Dit doen wij onder andere door het geven van workshops, het organiseren van evenementen en publieke lobby acties.”

Waarom wil je in de gemeenteraad komen?

“Op mijn achttiende ben ik met een ‘bijbaantje’ als fractieassistent begonnen bij D66 in de gemeente Heerenveen en sinds vorig jaar ben ik hier ook campagneleider. Destijds had ik niet verwacht, om nu drie jaar later kandidaat voor de gemeenteraad te zijn. Maar ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord voelen door de politiek en in het bijzonder dat jongeren een stem hebben in de besluiten die hen aangaan. Ik hoor nog te vaak dat jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen. Om die reden heb ik mij kandidaat gesteld voor D66 Heerenveen.”

Wat zijn je plannen?

“Wanneer ik gekozen word, wil ik mij dus inzetten voor jongeren in Heerenveen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over vrije sluitingstijden voor de horeca, maar ook dat jongeren serieus genomen worden bij besluitvorming die hen aangaat. Maar de rol van een gemeenteraadslid is natuurlijk breder. Ik wil mij ook graag inzetten voor kansengelijkheid. Zo is er een te grote groep in Heerenveen voor wie de banengroei in Heerenveen niets opleverde. In Heerenveen, met een top-mbo-sector, liggen er mooie kansen. Ook moet er geïnvesteerd worden in de Heerenveense werkzoekenden en de arbeidsmarkt. Tot slot is de laaggeletterdheid in Friesland ook nog veel te hoog. Ik vind het belangrijk dat hier een effectieve aanpak voor komt, zodat deze mensen ook optimaal kunnen meedoen in onze gemeente.”

Heb je tips die je van harte neemt?

“Ik heb de afgelopen jaren als fractieassistent een hoop kunnen leren van onze huidige raadsleden. Als politicus word je geacht een sterke visie te hebben. Maar nog belangrijker is altijd open te staan voor input van inwoners. Juist zij zijn vaak ervaringsdeskundige, waardoor zij een heldere blik hebben op de praktijk.”

Is er verder nog iets wat je kwijt zou willen?

“Ik hoop op 21 maart het vertrouwen te krijgen om mij de komende jaren in te zetten voor deze prachtige gemeente!”