De Ontmoeting: Reimy Boerhof

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Reimy Boerhof-Kuperus die tot en met 13 februari exposeert in bibliotheek van Heerenveen.

Wie ben je?

“Mijn naam is Reimy Boerhof-Kuperus en ik ben geboren in 1960. In het dagelijks leven ontwerp ik onder meer kleurrijke brei- en haakpatronen in de Engelse taal.”

Wanneer begon je met schilderen?

“Van jongs af aan hield ik heel erg van tekenen. Mijn moeder stuurde mij daarom, toen ik elf jaar oud was, naar Dirk van der Lindt voor les in schilderen met olieverf. En later naar Rein de Vries. Toch lag daarin niet mijn echte interesse. Het tekenen bleef op de eerste plaats staan.”

Van 13 januari tot en met 13 februari exposeer je in de bibliotheek van Heerenveen, hoe ben je daar terechtgekomen?

“Mevrouw Ingrid Ganzeboom heeft mij een paar jaar geleden gevraagd te exposeren in de bibliotheek. Ik voelde me vereerd maar had destijds het gevoel dat ik er nog niet klaar voor was. Begin 2017 heb ik mij alsnog aangemeld. Er zijn nu genoeg schilderijen om een mooie tentoonstelling te kunnen realiseren. De tentoonstelling kan worden bezocht gedurende de openingstijden van de bibliotheek Heerenveen.”

Je exposeert met schilderijen van engelen, waarom engelen?

“In 2005 ben ik begonnen met het schilderen van engelen met acryl op doek. Iemand in mijn naaste omgeving had veel pijn, waar geen medische oplossing voor was. Ik ben toen in de bibliotheek op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en vond een boek geschreven door Deepak Chopra, waarin hij vertelt dat ieder mens kan voelen waar pijn zit bij iemand anders. Dit door te zoeken naar warme of koude plekken op de huid. Dat vond ik intrigerend. De bibliotheek had op dat moment ook een klein boekje in haar collectie over genezing door handoplegging. Ik heb dat boekje gelezen en in praktijk gebracht. Handoplegging helpt echt. Sommigen zeggen dat het kosmische energie is en anderen geloven dat het van God en engelen komt. Opeens ontstond de drang om engelen te schilderen en acrylverf en veel kleuren te gebruiken. Hiervoor tekende ik altijd met pen en inkt sprookjesfiguren in zwart/wit. De engelen ontstaan intuïtief. Ik probeer in beeld te brengen wat mijn innerlijk oog aan mij doorgeeft. Sommigen zeggen dat ze er ook sprookjesachtig uitzien. De schilderijen zijn geen iconen, maar zijn daar wel op geïnspireerd. In de oudere werken heeft elke engel een halo, maar bij de nieuwere schilderijen zijn deze weggelaten of geëvolueerd naar een andere vorm. Het zijn geen traditionele engelen, maar engelen die uit een gevoel zijn ontstaan op het doek. Een kenmerk is dat de engelen contact zoeken met de kijker door middel van hun ogen die de kijker 'volgen'. Sommige mensen ervaren dit als confronterend, anderen vinden het juist prettig. De engelen 'vragen' aandacht voor de aarde, de natuur en de dieren.”

Wat vind je ervan dat je tijdelijk mag exposeren in de bibliotheek?

“Het is geweldig dat er in de bibliotheek de mogelijkheid wordt geboden om te exposeren. Het past bij de bibliotheek. Het is een laagdrempelige manier voor iedereen om met kunst en cultuur in aanraking te komen en geïnspireerd te worden om zelf ook creatief bezig te zijn of gewoon te genieten van mooie kunstvoorwerpen, fotografie, schilderijen enzovoort. Ik vind het een eer dat ik in de bibliotheek mag exposeren.”