Talenten Talant in startblokken voor catering Leeuwarden 2018

HEERENVEEN -   Ze staan te popelen, de twaalf cateringmedewerkers van Talant, om bij de opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 gasten van koffie, thee en een broodje te voorzien.

Een beetje spannend vinden ze het wel, maar ze zijn er klaar voor. Vier van hen werken bij Brasserie De Stal in Heerenveen waar ze veel ervaring hebben opgedaan. Meehelpen in de catering is een van de activiteiten van Talant tijdens de opening. Slagwerkgroep Syncoop treedt op, evenals een cliënt die een gedicht voordraagt en een die een schitterende aria ten gehore brengt.

Vol trots vertellen Bonny, Dirkje, Mark en Diana hoe zij klanten bedienen binnen De Stal. Ze hebben allemaal zelfstandige taken en werken afwisselend in de bediening, achter de bar of in de keuken. En iedere dag is een van de cliënten hoofdober. ‘‘Dat is het leukste’’, vertelt Mark, ‘‘je praat met de gasten, neemt de bestelling op, zet dit in de kassa en rekent af.’’ Het liefst zou hij dat iedere dag doen.

 Veel plezier De cliënten worden geholpen door duidelijke instructies en pictogrammen op de menukaart en op de kassa. Zo zien ze letterlijk hoeveel geld ze moeten teruggeven en kunnen ze het hele proces van bestelling tot betalen zelfstandig doen. Ze zijn er trots op en werken met veel plezier.

Diana Mintjes begeleidt de cliënten van De Stal bij hun dagelijkse activiteiten. ,,We zijn al lang bezig en ze leren steeds weer iets nieuws. We gaan ook vaak op werkbezoek om te kijken hoe andere bedrijven het doen. Dan zien ze zelf dat ze bijvoorbeeld lang moeten wachten en er niemand achter de bar staat. Zo willen ze het dus niet. Daar hebben we het dan over en zorgen dat binnen De Stal mensen niet te lang hoeven te wachten.’’

 Glimmende glazen De kern is volgens Diana dat je gasten moet bedienen zoals jezelf ook bediend wil worden. ,,Daar zijn ze heel goed mee bezig.’’ Volgens Bonny is het ook belangrijk om schoon te werken. ,,De tafels moeten netjes zijn en de glazen moeten glimmen. Soms is het niet helemaal goed. Dan doen we het nog een keer.’’ Volgens Diana bespreken ze iedere dag met elkaar wat goed ging en wat niet zo goed. ‘‘Daar leer je van.’’

Het liefst waren ze met de hele ploeg gegaan, maar dat zit er niet in. ‘‘Ze moeten het wel aankunnen. Er is een cliënt die slecht ziet. Hij was heel graag meegegaan, maar dat kan helaas niet. Dat is te spannend, werken in een nieuwe omgeving terwijl je ook nog eens niet alles kunt zien.’’

Generale repetitie Ze hebben ongeveer een beeld van wat hen te wachten staat bij de opening komende zaterdag. Ze zijn al een keer wezen kijken en donderdag is de generale repetitie. ‘‘Dan kunnen we ook de show zien. Dat is mooi’’, vertelt Dirkje. Ook horen ze dan wat er precies van ze wordt verwacht, waarschijnlijk is dat rondgaan met thee, koffie en broodjes voor de artiesten die deze dag optreden. ‘‘Het is mooi dat we zijn gevraagd.’’

 Gedicht en Aria Cliënten van Talant, allemaal mensen met een verstandelijke beperking, zetten op meer manieren hun talenten in voor Leeuwarden 2018. Zo is er zaterdag 27 januari tussen 19.00 uur en 19.30 uur  een minishow waar slagwerkgroep Syncoop optreedt met het lied van Culturele Hoofdstad ‘We maken er een feestje van’, gezongen door een 25-koppig koor van cliënten van Talant. Ronald Varwijk draagt een eigen gedicht voor met de titel ‘Talent’ en Kayleigh Kuypers brengt een mooie aria ten gehore. Verder maken cliënten van Talant overal in de provincie het hele jaar door souvenirs die te koop zijn in kader van Culturele Hoofdstad.

Op deze manier wordt door Culturele Hoofdstad invulling gegeven aan participatie, de mogelijkheid voor iedereen om op een of andere positieve manier een bijdrage te leveren aan de festiviteiten en evenementen.