Nostalgische middag Tropenfauna in Koningshof druk bezocht

Heerenveen - HEERENVEEN  – ,,Ik ben zoals mijn naam al zegt ,dik' tevreden.'' Organisator Dik Bolkestein kijkt terug op een bijzonder geslaagde nostalgische middag rond het voormalige vogelpark Tropenfauna in restaurant De Koningshof.

Meer dan honderd belangstellenden kwamen een  kijkje nemen. Er was van alles te zien wat te maken had met het markante dierenparkje en de aangrenzende uitspanning uit lang vervlogen dagen. Foto's, naambordjes, en zelfs serviesgoed. Bolkestein had zich samen met initiatiefnemer Frans Koning voor deze bijzondere middag laten inspireren door de verzameling souvenirs van Joop Jasper uit Oranjewoud. Deze bezit  de meest uiteenlopende attributen die herinneren aan het vogelpark uit de jaren vijftig en zestig. Er blijken in Heerenveen en wijde omgeving nog veel meer mensen met leuke herinneringen aan Tropenfauna te zijn, zo bleek zaterdagmiddag. Het park lag waar nu de snelweg loopt, en ook net even verder Oranjewoud in. Een groot park, met vijvers, bruggetjes en een inloopvolière. Exotische vogels vaak, maar ook met marmotten en herten.
De geschiedenis van het park en de uitspanning, die voorheen “Badpaviljoen” heette gaat ver terug. In de jaren dertig werd halverwege Heerenveen en Oranjewoud een zaal met wat sanitaire mogelijkheden gebouwd voor het buitenbad en voetbalveld dat daar toen lag. Een mooie plek voor dagjesmensen om even te pauzeren. In 1957 konden de zwagers Wink en Hulsing sr. uit Leeuwarden het Badpaviljoen kopen. Ze waren enthousiaste vogelliefhebbers die  al veel dure vogels hielden. Familie hielp bij de opbouw van het park. Zoon Meye Wink, zelf ook een vogelenthousiast, was er zaterdagmiddag ook.  Met zijn vrouw Annie. Destijds stonden het restaurant en het vogelpark min of meer los van elkaar. Ze waren door een tunneltje met elkaar verbonden. Dat tunneltje kennen veel mensen nog. Heerenveen is veranderd. De Tropenfauna is er niet meer, maar al die herinneringen en verhalen bleven. Dat bleek zaterdagmiddag overduidelijk.
Foto's Max van Gelder