Mata Hari in het Posthuis Theater

HEERENVEEN -  Vrijdag 26 januari opent Culturele Hoofdstad jaar 2018 officieel in Leeuwarden. En in Heerenveen.

Hier vindt om 20:15 uur de voorstelling 'Façade: De laatste dagen van Mata-Hari' plaats, gemaakt door muziektheater Transparant uit België en gespeeld door Claron McFadden (sopraan) en Claire Chevallier (piano).

Mata Hari: in vredestijd werd ze als erotische danseres bejubeld en bemind door de machtigste mannen van het continent. In oorlogstijd werd ze als vermeende spionne door diezelfde mannen genadeloos terechtgesteld. Wat ging er om in de hoofden van haar bewonderaars en beulen, door welke verlangens, angsten en agressie werden zij bevangen?

En waarom kunnen wij – honderd jaar na haar dood – haar mysterie nog altijd niet doorgronden. In dit theatrale liedrecital zal Mata Hari’s verhaal verteld worden door acteurs op een filmscherm, vanuit het perspectief van de vele mannen in (en na) haar leven. Sopraan Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier bieden op het podium een weerwoord met muziek van Mata Hari’s tijdgenoten en brieven van de roemruchte danseres zelf. De muziek is van Claude Debussy, Gabriel Fauré, Jules Massenet, Francis Poulenc, Camille Saint-Saëns en Erik Satie.

De voorstelling in het Posthuis Theater is – na een eerder optreden in Lyon, Frankrijk - een heuse Nederlandse Première. Kaarten voor de voorstelling zijn 24/7 te reserveren via www.posthuistheater.nl.