Hypermoderne recyclingfabriek naar Heerenveen

HEERENVEEN -   Met de bouw door de Morssinkhof Rymoplast Groep van een nieuwe hypermoderne fabriek voor kunststofrecycling wordt op Ecopark De Wierde in Heerenveen een unieke stap gezet om kunststof duurzaam te verwerken.

Het door Omrin ingezamelde en gesorteerde kunststof uit huishoudelijk afval wordt in deze recyclingfabriek direct verwerkt tot hoogwaardige secundaire grondstof. De fabriek gaat naar verwachting begin 2019 in operatie en kan tot 20.000 ton CO2 besparen. Ambitie en actie

Algemeen directeur John Vernooij van Omrin vindt de komst van de fabriek een belangrijke stap voorwaarts in de circulaire economie: “We kunnen straks in Heerenveen het grijze afval van de burgers volledig scheiden, sorteren en ‘wassen’ zodat Ikea er weer nieuwe producten van kan maken. Omdat steeds meer producten in plastic verpakt worden, zijn nieuwe recyclingmogelijkheden noodzakelijk.”

 Hoogwaardige secundaire grondstof

De recyclingfabriek zal worden gerealiseerd op Ecopark De Wierde in Heerenveen, naast de kunststofsorteerinstallatie in aanbouw van Omrin, HVC en Midwaste. Morssinkhof Rymoplast zal het gesorteerde kunststof van de sorteerinstallatie verwerken tot een hoogwaardige secundaire grondstof. In aanvulling op het kunststofverpakkingsafval van de sorteerinstallatie zal de fabriek gelijksoortige afvalstromen uit Nederland en aangrenzende landen verwerken. De investering vorig jaar van IKEA Group  (Ingka Holding B.V. en haar dochterbedrijven) in Morssinkhof Rymoplast Groep ondersteunt de bouw van de nieuwe recyclingfabriek. Uitbreiden van het aanbod hoogwaardige secundaire kunststoffen onderstreept de toewijding van IKEA Group aan de circulaire economie.

‘Closing the loop’

Morssinkhof Rymoplast en de kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen hebben een langdurige samenwerking afgesloten voor de verwerking van het betreffende kunststofafval van 3 miljoen huishoudens in Nederland. “De nieuwe recyclingfabriek is een bijzonder voorbeeld van samenwerking in de productieketen en een gedeelde inspanning voor een circulaire economie. Dat Morssinkhof Rymoplast, gesteund door IKEA Group, investeert in een nieuwe recyclingfabriek naast de sorteerinstallatie momenteel in aanbouw van Omrin, HVC en Midwaste, is een unieke opzet van ‘closing the loop’.” aldus Eric Morssinkhof.

De hypermoderne fabriek heeft een capaciteit om PP en HDPE kunststoffen uit consumentenafval te verwerken in secundaire grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen.  De bouw van de fabriek zal naar verwachting spoedig aanvangen. Een volledig operationele fabriek kan tot 20.000 ton aan CO2 besparen per jaar.

Over Morssinkhof Rymoplast

Morssinkhof Rymoplast heeft meer dan 50 jaar ervaring in kunststofrecycling en is een leidende partij in Europa. Met behulp van innovatieve technologie verwerkt het bedrijf kunststofafval van consumenten en de industrie tot bruikbare hernieuwde grondstoffen. Over de jaren is de verwerkingscapaciteit uitgegroeid tot 250.000 ton in 2017. De ontwikkeling van de recycling-industrie is een belangrijke kracht achter de beweging naar de circulaire economie, een systeem waar afval is verbannen.