De Uitdaging: “Op drukkere markten staan”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Shazia Naz, eigenaresse van Shazia’s Snackhuis en Catering.

Negentien jaar geleden vluchtte Shazia Naz (43) van Pakistan naar Nederland. Dat deed ze omdat het in Pakistan niet meer veilig voor haar was. In Nederland verbleef ze eerst in een aantal asielzoekerscentra op verschillende plaatsen in Nederland totdat ze een verblijfsvergunning kreeg. Nu voelt ze zich erg thuis in Heerenveen en is ze druk bezig met haar bedrijf: Shazia’s Snackhuis en Catering.

Shazia’s Snackhuis en Catering

“Eten koken was in Pakistan al mijn hobby, maar ik werkte bij de bank. Heel wat anders, maar dat vond ik ook erg leuk. Ik begon als receptioniste en later kreeg ik promotie naar secretaresse”, zegt Shazia Naz. In Nederland werkte ze een tijd bij ziekenhuis de Tjongerschans waar ze administratieve werkzaamheden verrichtte. Maar haar passie was toch wel eten. “Ik kookte altijd al. Als ik vrij was van mijn werk, dan maakte ik verschillende hapjes en probeerde ook veel nieuwe dingen uit. Voor Trinitas verzorgde ik veel maaltijden voor het goede doel en ik wilde daarin echt verdergaan. Daarom besloot ik om vorig jaar op 4 september Shazia’s Snackhuis en Catering op te richten.”

Foodtruck

Shazia heeft haar eigen foodtruck waarmee ze catering verzorgt en ook op markten staat. “Ik sta op verschillende markten. Zaterdag sta ik altijd in Heerenveen, vrijdag in Noordwolde, op donderdag ga ik naar Leek en woensdag sta ik altijd in Wolvega. Ik zoek nog meer markten, zodat ik de andere dagen ook kan invullen.” Op de markten verkoopt ze haar zelfgemaakte hapjes. Onder andere kip tandoori, samosa en kebab. “Het zijn gerechten uit India en Pakistan. Zo probeer ik Pakistan in Nederland te introduceren.” De gerechten maakt Shazia ter plekke klaar. “Als ik in Heerenveen sta, dan zorg ik dat ik kwart over acht op de markt ben en ik ga dan dingen voorbereiden. Bijvoorbeeld de vulling van een spring roll. Als iemand dan een spring roll bestelt, dan maak ik die ter plekke verder af. Rol ik hem op.” Rond vijf uur zit de marktdag voor Shazia er dan weer op.

Marktonderzoek

Tot nu toe zat Shazia met haar bedrijf in de onderzoeksfase. Ze kijkt welke markt wel bij haar past en welke niet. “De markt in Wolvega is een ochtendmarkt, van acht tot twaalf. Alleen ik merk dat ik dan minder klanten heb dan op een middagmarkt. Dat snap ik ook wel, mensen hebben zo vroeg geen zin om iets te nemen.” Daarom zoekt ze voor die ook een andere markt. “Vorige week donderdag ging ik voor het eerst naar een markt in Leek, daarvoor ging ik naar een kleine markt in een wijk in Zwolle. Ik wilde een andere markt proberen, zo krijg ik ervaring en kom ik er vanzelf achter welke markt geschikt voor mij is en welke niet.”

Contact met mensen

“Het contact met de mensen op de markt vind ik heel leuk. En ik merk dat ik er fit van word. Ik word vroeg wakker, ik heb ook in Assen gestaan en toen stond ik rond vier uur op, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben actief, ik heb een doel en ik doe iets.” Haar marktkraam trekt veel Nederlanders en Shazia heeft ook vaste klanten. “Ik krijg veel positieve reacties. Mensen moeten het eten echt leren kennen en proberen.”

Drukkere markten

Wat Shazia ook graag zou willen, is staan op foodtruckevenementen. “Alleen dat kost veel geld. Zo’n evenement duurt vaak een paar dagen en dan heb ik ook een slaapplek nodig en moet ik een diepvries huren. Ik moet eerst een jaar rustig verschillende markten bekijken en geld verdienen, zodat ik naar evenementen kan. Dat is wel mijn doel.” Haar uitdaging is nu dan ook om op drukke markten te staan met veel mensen. “Op zo’n markt staan veel kramen, ook eetkramen en sommige mensen noemen dat concurrenten. Maar ik zeg: ‘Ik vind niemand een concurrent. God zorgt ervoor dat iedereen iets kan verdienen’. Iedereen heeft zelf klanten.” Shazia merkt ook dat de sfeer onderling tussen de marktkraamhouders erg goed is. “We helpen elkaar en geven elkaar tips. Zo zei een collega bijvoorbeeld tegen mij: ‘Als het niet lukt in Zwolle, probeer Leek dan eens, daar staat een andere collega van mij.’ Ik belde gelijk en kon er terecht. Dat vind ik heel aardig. Het gevoel van: ‘waarom heeft zij wel klanten en ik niet’, is er niet.”

Leren

“Ik vind het werk dat ik nu doe erg leuk. Ik vind leren ook erg leuk. Nu ben ik bezig om te leren voor een examen over sociale hygiëne. Als ik op de ochtendmarkt sta, dan neem ik mijn boeken mee. Dan is het niet zo druk.” Naast leren is Shazia ook altijd bezig met experimenteren. “Om een cake te maken, gebruik je een cakevorm. Maar die vorm gebruik ik voor een ander gerecht. Mensen doen voor een cake eerst deeg, dan chocolade en dan slagroom bijvoorbeeld, maar ik vul de vorm met rijst, dan kip en dan een saus. Zo probeer ik ook uit te vinden hoe ik een gerechtje het best kan presenteren. Zo ben ik altijd bezig en dat bevalt mij prima.” Mieke van Veen