'Inbraakgolf langs A32 van Meppel tot Heerenveen'

Meppel - REGIO - Langs de A32 bij Meppel, Havelte en Steenwijk is de afgelopen tien dagen volgens de politie sprake van een heuse inbraakgolf. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

REGIO - Langs de A32 bij Meppel, Havelte en Steenwijk is de afgelopen tien dagen volgens de politie sprake van een heuse inbraakgolf. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
,,In de laatste tien dagen merken we een stijgend aantal woninginbraken rondom de A32 bij Havelte, Nijeveen en Meppel. In een aantal gevallen vermoeden we dat dezelfde daders ook actief zijn in een noordelijker gebied rond de A32, zoals in Steenwijkerland en Zuidoost-Friesland.’’ Dit melden de politie Steenwijkerland en Zuidoost-Friesland via WhatsApp Buurtpreventie. Het publiek wordt opgeroepen alert te zijn en bij een verdachte situatie 112 te bellen. ,,Wij kunnen dan poolshoogte nemen.’’ Navraag bij de politie Noord-Nederland, waar de Drentse plaatsen en Zuidoost-Friesland onder vallen, levert geen extra duiding op. Bij de politie Oost-Nederland, waartoe Steenwijkerland wordt gerekend, blijven de kaken eveneens stijf op elkaar.

‘Ik weet nergens van’

,,Het geeft geen pas om nu even een mini-misdaadanalyse te maken van dat gebied rond de A32 te maken’’, zegt een woordvoerder van Oost-Nederland. Het was de politie zelf die de opvallende stijging naar buiten bracht. ,,Dat kan wel zijn, maar ik weet nergens van. En bovendien vallen de meeste gemeenten langs de A32 onder de politie Noord-Nederland. Komend voorjaar komen we met alle misdaadcijfers van ons werkgebied.’’ De reactie van de woordvoerder van Noord-Nederland is nog korter: ,,Een inbraakgolf langs de A32? Het zegt me helemaal niets.’’

31 inbraken en 11 pogingen

Als het om aantallen gaat, geeft de website van de politie enige duidelijkheid. De afgelopen twee maanden (dus niet de afgelopen tien dagen) zijn er 17 inbraken geregistreerd in Meppel, 6 in Steenwijk, 5 in Nijeveen en 3 in Havelte. In diezelfde periode kwamen er nog eens 11 inbraakpogingen bij. In algemene zin wil de woordvoerder van de politie in Noord-Nederland nog wel iets zeggen over het wonen nabij een snelweg: ,,Dieven zijn er snel en snel weer weg.’’