De Uitdaging: "Een missverkiezing organiseren"

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Joyce Gorter. Joyce organiseert samen met drie andere meiden een missverkiezing voor plussize vrouwen.

Zelf deed Joyce Gorter (23) begin vorig jaar mee aan de Miss Beauty of Friesland verkiezing en de Miss European verkiezing. Het bracht haar veel. Een documentaire op televisie over een missverkiezing voor plussize modellen in het Verenigd Koninkrijk bracht haar de inspiratie om een keer zo’n verkiezing in Nederland te organiseren. Want die had Joyce nog niet voorbij zien komen. Ze deelde haar enthousiasme met vriendinnen en vond drie gelijkgestemden die haar hierbij wilde helpen: Maaike de Graaff, Zjamila Soraya en Eléa de Gans.

Maaike, Zjamila, Eléa en Joyce

“Ik ben erg blij dat ik het samen met hen kan organiseren. We hebben allemaal onze eigen taak bij de organisatie. Maaike de Graaff is onder andere contactpersoon voor de locatie waar de casting gaat plaatsvinden, is manager voor Miss Popularity en zij gaat podiumtraining geven aan de finalisten. Eléa de Gans is manager voor Miss Charity, is contactpersoon met het goede doel waar wij ons aan verbinden: de Hartstichting en geeft catwalktraining. Zjamila Soraya is manager voor Miss Progress, doet de choreografe voor de openingsdans op de finale en gaat samen met Maaike de podiumtraining geven”, zegt Joyce. Zelf is Joyce de hoofdcontactpersoon voor de verkiezing, manager voor Miss Photogenic en ze zal samen met Eléa de catwalktraining geven.

Miss Curve

De vier dames hanteren voor hun missverkiezing als maat, maat 40 en hoger. “Maar het kan zijn dat een vrouw als broek bijvoorbeeld maat 40 heeft, maar als shirt maat 38. Dan mag diegene ook gewoon meedoen.” Qua leeftijd mogen vrouwen van 16 tot en met 40 jaar meedoen. Die strijden dan respectievelijk voor Miss Curve Princess (16 t/m 23 jaar) en Miss Curve Queen (24 t/m 40 jaar). “Zo voorkomen we dat een meisje van zestien het opneemt tegen een vrouw van veertig.” Zeven meiden hebben zich tot nu toe aangemeld, maar dat aantal mag van de organisatrices nog wel een stuk omhoog. “Wij organiseren deze verkiezing voor vrouwen in Friesland, Drenthe en Groningen. Aanmelden kan door een motivatie te mailen naar misscurvequeen@outlook.com. Meer informatie is ook te vinden op onze Facebookpagina: www.facebook.com/misscurve2018.”

Traject

“De bedoeling was om half januari de inschrijving te sluiten, alleen vanwege het aantal aanmeldingen tot nu toe, stellen we dat uit. We beginnen dan met een castingdag, waarschijnlijk in maart, en eindigen met een finaledag, waarschijnlijk in mei. Daartussen organiseren we allerlei trainingen zoals podiumtraining en catwalktraining. Ook organiseren we een fotoshoot voor de dames.” Op de castingdag is het idee van de vier organisatrices om onder andere een voorstelronde en een catwalkronde te organiseren. “Blijft het aantal aanmeldingen laag, dan wordt de castingdag meer een kennismakingsdag.”

Titels

“De hoofdprijs voor Miss Queen en Miss Princess zal, naast sjerp en kroon, bestaan uit een verblijf van twee nachten in een Bed and Breakfast in Noorwegen.” Daarnaast zijn er subtitels te winnen. Zo is er Miss Popularity voor de vrouw die online de meeste stemmen weet te vergaren. “Hoe we de stemmen gaan tellen, daar zijn we nog mee bezig. Dat zou of via Facebook-likes gaan of via e-mail.” Ook is er Miss Progress, voor de dame die de meeste vooruitgang heeft geboekt. “Wie het meeste heeft geleerd en wie daardoor meer uit haarzelf weet te halen.” Miss Photogenic is voor degene die het meest fotogeniek is en die het best luistert naar aanwijzingen van de fotografe. De fotografe zal ook bepalen wie deze titel wint. “Wie de rest van de juryleden zijn, houden wij nog even geheim. Zelf zijn wij dat niet. Wij reiken alleen de prijzen uit.”

Hartstichting

Ook is er een prijs voor wie het meeste geld ophaalt voor het goede doel, die dame krijgt de titel Miss Charity. “Wij hebben als goed doel de Hartstichting gekozen. Mensen met overgewicht hebben grotere kans op hart- en vaatziekten en wij willen de meiden bewust maken van de gevolgen daarvan. De meiden moeten zelf weten of ze willen afvallen, dat is niet aan ons, maar we willen ze wel bewust maken. Wij weten ook dat lang niet iedereen overgewicht heeft door een eetoorzaak, het kan ook medisch zijn. Het is puur bewustwording en wij vinden het belangrijk dat iedereen weet wat de Hartstichting doet.”

Andere kant

De uitdaging van Joyce is om een missverkiezing eens van een andere kant te bekijken. Dus niet om deel te nemen, maar om nu zelf meiden te begeleiden en te kijken wat zij, Maaike, Zjamila en Eléa de dames kunnen leren. “Ons doel is dat de deelneemsters aan onze verkiezing de kans krijgen om te leren en dat zij net zoals wij, die ook allemaal een keer mee hebben gedaan aan een missverkiezing, een leuk traject kunnen meemaken. De missverkiezing heeft mij veel gebracht en dat gun ik anderen ook. Bij de verkiezingen waaraan wij meededen, gingen toch vaak alleen de meisjes met maat 34/36 door. De wat vollere dames, krijgen bij onze missverkiezingen daar wat meer de kans voor. Voor mij, Maaike, Zjamila en Eléa was deelname aan een missverkiezing een eyeopener en die mogelijkheid willen wij nu anderen bieden.” Mieke van Veen