Jaarwisseling Heerenveen rustig verlopen

HEERENVEEN - De jaarwisseling is in Heerenveen rustig verlopen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Volgens wijkagent Jan Graafstra hing er in het centrum een ontspannen sfeer met ,,plezierige horecagasten.'' Er waren een paar kleine opstootjes, maar die waren al snel in de kiem gesmoord. 

In de loop van de nieuwjaarsnacht kreeg de politie wel diverse meldingen binnen van verontruste Heerenveners. Zo ging in Oudeschoot een inwoner ,door het lint' en ontstond in woonwijk De Greiden een ruzie in de relationele sfeer waarbij zelfs met een mes werd gedreigd. Maar het slachtoffer wilde geen aangifte doen.

Mede door het regenachtige weer waren er ook minder grote branden in de gemeente Heerenveen. De grootste was ongetwijfeld in Jubbega, waar een caravan volgestouwd met autobanden in vlammen opging. Hij stond echter op een plaats waar de rook en de vlammenzee geen gevaar voor omwonenden opleverde. Agenten Wobbe Bijlsma en Johannes Bron die dienst hadden in de regio Jubbega, spreken van een ,rustige jaarwisseling.'

Brandweer Fryslân is tussen 15.00 uur oudejaarsdag en 07.00 uur nieuwjaarsdag 71 keer uitgerukt om vooral kleine brandjes te bestrijden. Dat is minder dan vorig jaar. Toen waren er 93 incidenten te tellen. Blusploegen die werden ingezet hielden zich bijna allemaal bezig met brandmeldingen. Dit varieerde van een kleinere woningbranden in Leeuwarden en Joure tot veel (buiten)brandhaarden en automatische brandmeldingen. In Harich was een uitslaande brand waarbij een deel van een manegecomplex is afgebrand. Overslag naar andere delen van het complex is door inzet van de brandweer voorkomen.

Geneeskundige diensten

Voor de Friese geneeskundige diensten was het ook een relatief kalme jaarwisseling. Dokterswacht Friesland heeft twintig keer hulp gegeven bij (vuurwerk)verwondingen zoals kleine snij- en brandwonden en in de Friese ziekenhuizen zijn een drietal personen behandeld voor vuurwerkletsel.

 Veelal gemoedelijke sfeer richting brandweer en geneeskundige diensten

Zowel de Friese brandweer als de geneeskundige diensten die gedurende hun diensten tijdens de jaarwisseling op straat aanwezig waren, kijken terug op een veelal gemoedelijke sfeer. Daarbij werden deze hulpdiensten bijna overal correct en vriendelijk door het feestvierend publiek bejegend. Veiligheidsregio Fryslân vindt het uitermate belangrijk dat hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen tijdens incidenten.