De Uitdaging: "Bewust zijn van geluk"

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer gelukscoach Marjolein Reurich.

Van jongs af aan was Marjolein Reurich (48) geïnteresseerd in de psychologie, maar ze begon haar carrière in de horeca. Toen was ze 18. Ze was een tijd eigenaresse van een horecazaak, maar had op een gegeven moment behoefte om gewoon voor een baas te werken. Toen kwam ze bij de politie terecht. Eerst als surveillant in de buitendienst en daarna in de binnendienst waar ze in de brede publieksopvang werkte. Binnen deze functie verhoorde ze onder andere getuigen en nam ze aangiftes aan. Maar na twaalf jaar kon Marjolein wat ze echt graag wilde doen, niet meer uitvoeren binnen de politie en stopte ze.

Krachtlein

“De laatste jaren werkte ik binnen de politie heel veel op het sociaal-maatschappelijk vlak, maar daar was niet zo veel tijd voor als ik er graag aan had besteed had. Daarom ben ik daar weggegaan. Ik ben me toen gaan verdiepen in opleidingen en heb veel gelezen op het gebied van training en coaching. Ik ben echt gaan onderzoeken wat ik dan wel wilde doen”, zegt Marjolein Reurich. Dat ze met mensen wilde werken en het beste uit mensen wilde halen, was voor haar duidelijk. Maar hoe ze dat ging doen, praktisch gezien, nog niet. Ze vond een opleiding en ging studeren. Daarna onderzocht Marjolein of ze als zzp’er als coach en trainer aan de slag kon gaan en met hulp van onder andere het Bureau Zelfstandigen Friesland en steun van vrienden, richtte ze vorig jaar februari Krachtlein op.

Vluchtelingenwerk

In dezelfde tijd dat ze bezig was met de oprichting van Krachtlein, kwam ze als vrijwilliger terecht bij Vluchtelingenwerk. “Ik gaf daar coaching in de Nederlandse taal en gaf ook lessen over kennis van de Nederlandse samenleving. Dat deed ik met veel plezier en ik leerde veel.” Via Vluchtelingenwerk kwam Marjolein ook terecht bij het Digi-Taalhuis van de bibliotheek in Heerenveen waar ze vanaf de oprichting bij aanwezig was. “Daar liep ik warm voor, ik dacht: dan hebben we alles in huis. Mensen kunnen inburgeringslessen volgen bij Vluchtelingenwerk en mensen kunnen na hun inburgering bij het Digi-Taalhuis terecht als ze extra taalondersteuning willen. En ondertussen had ik ook een aantal coachees, mensen die gecoacht worden, bij Krachtlein.”

Gelukscoach

Marjolein is gelukscoach, maar dat heeft ze lang niet zo durven uitspreken. “Dat snappen mensen niet, dacht ik. Zweverig gedoe. Maar ik heb zoveel gelezen en onderzocht over geluk, en geluk is wetenschappelijk al uitgebreid onderzocht. Waar mensen gelukkig van worden en wat geluksverlagend is. Geluk is helemaal niks nieuws of een hype. Je kunt het heel actief beoefenen in je leven.” Volgens Marjolein is 40% van je hele geluksbeleving maakbaar, 50% is erfelijk en 10% zijn externe zaken. Als Krachtlein geeft Marjolein workshops, seminars, inspiratiesessies en doet ze individuele coaching. “Samen met Mirjam Torenbeek en Marije Nutma zit ik ook in Stichting De Muze en vorige maand hadden wij een project met het thema ‘geluk’ in de Kas in Heerenveen waarin we op zoek gingen naar het gelukselixer van Heerenveen. Ik gaf toen twee keer een inspiratiesessie waarin mensen van alles aan mij konden vragen over hoe word je gelukkig en waar zit dat dan in?”

Bewust zijn van geluk

“Een van mijn uitdagingen is om mensen te helpen zich bewust te worden over hoe het leven zich voltrekt en hoe het aan je voorbij kan gaan. Dat wil ik ze graag vertellen en ik wil ze helpen bij het maken van keuzes. Je kan zelf actief gelukkig worden en die 40% die je zelf in de hand hebt, is maakbaar. Vaak wordt alleen die 10% nagestreefd, dus een nieuwe auto of een verre vakantie, terwijl dat eigenlijk die 40% maakbaar geluk zou moeten zijn. Ik zeg ook altijd: ‘als je gelukkig bent, word je succesvol’ en niet ‘als je succes hebt, ben je gelukkig’.”

EVA

Haar grote uitdaging voor 2018 is om het project EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) van Stichting Lezen en Schrijven van de grond te krijgen in Friesland. EVA is bedoeld voor laaggeletterde of laaggecijferde vrouwen die ambitie hebben of die willen ontwikkelen en die willen werken aan basisvaardigheden. “Ik heb een groep vrijwilligers getraind om met deze vrouwen te werken en begeleid zelf momenteel de pilotgroep. Het zijn met name die vrouwen die empowerment nodig hebben en die soms denken: dat is niets voor mij of dat kan ik niet. Ik wil dan ook graag een oproep doen aan alle vrouwen die willen werken aan hun basisvaardigheden op weg naar omscholing, vrijwilligerswerk of participatie. Neem contact op via www.evaenik.nl.” Minister Jet Bussemaker heeft zich daar destijds sterk voor gemaakt en het project is in 2014 gestart, alleen is nog niet uitgerold in Friesland en daar zet Marjolein zich voor in.

Duidelijk doel

Zoals gezegd heeft Marjolein nu echt gevonden wat ze graag wil doen in haar leven. “Ik maak me vrijwel nooit zorgen of ik wel of niet genoeg werk en of geld heb. Als ik niet meer in mijn basisbehoefte zou kunnen voorzien, zal dit wel invloed hebben op mijn geluksniveau. Wat mij zelf gelukkig maakt, is dat ik de regie heb over mijn eigen leven en daardoor duidelijke doelen kan stellen voor mijzelf en weet hoe ik deze kan bereiken. Dat heb ik gaandeweg moeten uitvinden. Ik sta open om op de golven van het leven mee te gaan en dat heeft mij gebracht tot waar ik nu sta.” Mieke van Veen