De Ontmoeting: Team Houwitzer

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Team Houwitzer dat oudejaarsdag carbid gaat schieten in Akkrum.

Wie zijn jullie?

“Team Houwitzer bestaat uit twaalf leden: Piet Menger, Herman Gaarman, Johan Petter, Hendrik de Jong, Servien Berendsen, Hidde de Jong, Jorn Renema, Hans Hollander, Hepke Petter, Klaas Kuindersma, Tjardo Hoekstra en Lars de Vries. Iedereen heeft zijn eigen taak of vakgebied. Het team is ontstaan in 2005 nadat er in het dorp zelf niet meer met carbid geschoten mocht worden. Piet Menger, eigenaar van Poltrail, gaf toen aan dat het wel bij hem mocht. Zijn bedrijf is gevestigd aan de rand van het dorp. Met een paar melkbussen zijn we toen gaan schieten, maar inmiddels zijn deze vervangen door zelf ontwikkelde kanonnen.”

Hoe gaat oudejaarsdag er voor Team Houwitzer uitzien?

“Oudejaarsdag verzamelen wij rond 09:00 uur bij Poltrail en we willen altijd klokslag 10:00 uur de eerste knallen laten horen. Omdat het dit jaar op zondag valt, hebben we met de kerkgemeenschap in Akkrum afgesproken om 11:00 uur te starten. De eerste bezoekers zijn dan vaak ook al aanwezig voor een kopje koffie. Dit jaar verwachten we meer bezoekers op de ochtend en begin van de middag vanwege onze nieuwe carrousel. Het eerste deel van oudejaarsdag zijn we dan vooral bezig met het schieten van carbid met onze vijftien reguliere zeventigliterkanonnen en dan dit jaar voor het eerst met onze carrousel. Om 16:00 uur starten we met de carbidclinic voor kinderen en aansluitend om 17:30 uur sluiten we weer af met onze spectaculaire vuurwerkshow.”

Wat houdt die carrousel in?

“De carrousel is ons nieuwe kanon voor dit jaar. Op een groot tractorwiel hebben we twaalf buizen gelast welke elektrisch aangedreven wordt. Door middel van een ontstekingsmechanisme kunnen we de buizen op hoge snelheid ontsteken waardoor er een mitrailleur effect wordt gecreëerd. We hebben de carrousel inmiddels getest en het filmpje hiervan heeft op de Facebookpagina van VKmag gestaan en heeft bijna 5000 likes gekregen en is meer dan 410 duizend keer bekeken!”

Wat leren de kinderen tijdens de carbidschietclinic?

“Team Houwitzer sluit ook aan bij de BOCK campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller). We brengen onze kennis op het gebied van Carbid maar ook vuurwerk graag over op onze kinderen. We starten de carbidclinic altijd eerst met een stukje theorie over het carbidschieten en over het afsteken van vuurwerk. Daarna gaan we de opgedane kennis in de praktijk brengen en mogen de kinderen om de beurt carbidschieten met een 1-literverfblik. De kinderen krijgen van ons dan oog- en oorbescherming en mogen zelf het carbid vochtig maken, het blikje afdekken met plastic en elastiek en dan natuurlijk het mooiste: zelf afsteken.”

Jullie sluiten af met een vuurwerkshow, wat wordt daar speciaal aan?

“Drie jaar geleden zijn we begonnen met de vuurwerkshow. In het eerste jaar hadden we nog een budget van 350 euro. Dit jaar schieten we voor 1000 euro de lucht in. Vuurwerkfabriek Van der Nat in Steenwijk maakt voor ons een complete lay-out en we gebruiken hiervoor alleen het mooiste en zwaarste consumentenvuurwerk. Dit jaar werken we voor het eerst met een elektronische ontsteking om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

Wat vinden jullie zo leuk aan carbidschieten?

“Het blijft elk jaar weer iets waar we als team enorm naar uitkijken. Voor ons is het al veel meer dan alleen carbidschieten, want de gezelligheid en het samenzijn met iedereen vanuit onze dorpen Akkrum en Nes maakt het een hele bijzondere dag. Maar bij elke knal die we doen, worden we weer even kleine jongetjes en genieten we volop van de dreunen die we produceren. Allemaal hebben we dan weer die kleine vonkeling in onze ogen.”

Als mensen jullie de 31e willen aanschouwen, waar moeten ze dan zijn?

“Het evenement start dit jaar om 11:00 uur op de Polsleatwei 12/a te Akkrum. Om 16:00 uur is de kidsclinic en om 17:30 uur onze spectaculaire vuurwerkshow. We willen iedereen uitnodigen om te komen kijken! Toegang, drank en eten wordt aangeboden door Team Houwitzer. Een vrijwillige bijdrage in één van onze melkbussen wordt zeer op prijs gesteld zodat we dit mooie evenement elk jaar kunnen organiseren.”