De Uitdaging: “Leuke bloemsierkunstprojecten”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Floral Designer Geertje Stienstra.

Bloemen vond ze altijd wel leuk. Maar toen de leraar van Geertje Stienstra (37) van het AOC in Leeuwarden destijds tegen haar zei dat ze daarin verder moest, deed ze dat niet. Ze wilde graag etaleren. Echter bleek dit voor haar niet een hele leuke opleiding, maakte ze hem desondanks wel af en besloot daarna om in de bloemen verder te gaan. In Zwolle volgde ze een vierjarige opleiding in de bloemsierkunst en dat vond ze hartstikke leuk. Ze werkte daarna zes jaar bij Intratuin en volgde daarnaast een opleiding om uiteindelijk de Proeve van Meesterschap af te leggen wat haar in 2005 de hoogste titel binnen de bloemsierkunst opleverde. Die van Erkend Bloemsierkunstenaar. Een jaar later vond de start plaats van haar freelance carrière als Floral Designer.

Freelance

“Naast mijn werk bij Intratuin, begon ik met opdrachtjes als freelancer. Ik heb het langzaam opgebouwd. Ik werkte vijf dagen bij Intratuin, daarna kwam ik bij een bloemenwinkel in Sneek en daar werkte ik drie dagen tot ik uiteindelijk besloot om helemaal voor het freelancen te gaan. Maar dat is heel geleidelijk gegroeid”, zegt Geertje Stienstra. Wat haar aansprak in het freelancen, is dat het heel afwisselend is en ze verschillende opdrachten heeft. “Een eigen bloemenwinkel zag ik ook niet zitten, want dan zit je echt vast aan een winkel. Ik cross nu het hele land door, maar heb ook buitenlandse projecten waar ik aan meewerk. Ik doe veel aan inrichten, beursaankledingen, maar geef ook les op scholen. Ik heb wel echt tien jaar moeten knokken om te staan waar ik nu ben. Op veel plekken mijn gezicht laten zien, met wedstrijden meegedaan en zo een beetje in het wereldje gerold.”

Lelies

Zoals gezegd zijn de projecten waar Geertje aan werkt en de opdrachten die ze krijgt divers. Ze springt straks tijdens de kerstdrukte in verschillende winkels bij, werkt mee aan een project voor de Miljonairsfair in de Rai en in januari begint voor haar het inrichten van tuincentra met zijdebloemen. “Wat voor mij een van de mooiste opdrachten was, was een project in Zwitserland. Ik zat in een vijfsterrenhotel en moest samen met een aantal andere bloemisten stukken maken met lelies. Dat was voor Yourlily, een organisatie van alle kwekers van lelies. Een hele week maakten we stukken met alleen maar lelies en die werden op de foto gezet in het hotel maar ook in de bergen. Van die foto’s wordt een boek gemaakt. Het was echt prachtig mooi weer en dan sta je gewoon met 25 graden buiten in de schaduw stukken te maken in een hele mooie omgeving. Dat was echt waanzinnig leuk.”

Van niets iets

“Als ik op locatie werk en ik ga ergens naartoe om een inrichting te doen, dan heb ik al vaak een idee in mijn hoofd, maar ter plekke verzin ik het echt.” Thuis heeft ze ruimte om te werken aan haar bloemstukken. Voor de ondergronden van haar stukken gebruikt ze van alles. Afval, een stronk uit de tuin van haar buren of aangespoeld hout. “Ik vind het leuk om afval te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld stokjes van wikkeldraad gespaard en daar heb ik een plantenbak van gemaakt. Zo ben ik bezig om van niets iets te maken. Ik hergebruik ook veel dingetjes.” Wat Geertje fijn vindt, is dat anderen haar werk herkennen. Haar stijl kenmerkt zich door de materialen waarmee ze werkt. Ze vindt het fijn om met handgeschept papier te werken, maar ook met plastic of elastiek. Geertje houdt van modern en vindt het leuk om met techniekjes te experimenteren zodat het een bijzondere creatie wordt. “Dat mensen denken: hé, wat is dit? Net even anders dan standaard.”

Flowers & Objects

Een aantal van haar werken zijn verenigd in een boek: Flowers & Objects. “Vier jaar geleden werd ik benaderd door een fotograaf uit Lelystad die een boek met mij wilde maken. Dit was niet per se een droom van mij, maar toen ik het voorstel kreeg en erover na ging denken, leek het mij een goed idee.” Het boek staat vol met foto’s van bloemwerken van Geertje die op bijzondere locaties op de foto zijn gezet. Zo zijn er onder andere fotoshoots geweest in de bossen van Oranjewoud, de oude Technische School in Heerenveen en het Woudagemaal in Lemmer. “Toen we alle foto’s hadden, waren er een aantal investeerders die uiteindelijk toch niet met ons in zee gingen. Toen heeft het project een jaar stilgestaan.” En crowdfundingsactie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het boek alsnog gedrukt werd en inmiddels zijn er vierhonderd exemplaren van verkocht.

Leuke projecten

“Het afgelopen jaar heb ik leuke projecten gehad en ik hoop dat ik elk jaar zulke leuke projecten heb. Dat is mijn uitdaging. Door verschillende opdrachten te krijgen, probeer ik eigenlijk te voorkomen dat ik in een soort van sleur terecht kom. Als ik alleen in een bloemenwinkel had gewerkt, dan was ik een beetje stil blijven staan, denk ik. Door wat ik nu doe, probeer ik mezelf altijd te blijven ontwikkelen. Ik wil nog steeds groeien.” Wat Geertje aanspreekt in de bloemsierkunst, zijn de bloemen. Die vindt ze mooi. En ze vindt het leuk om creatieve dingen te doen. “Ik ben altijd wel creatief geweest en dat in combinatie met bloemen en groen, spreekt mij heel erg aan.” Mieke van veen