Ambulanceposten in Nieuwehorne en Stiens vanaf vrijdag 24/7 inzetbaar

Nieuwehorne - NIEUWEHORNE/STIENS - De ambulanceposten in Nieuwehorne en Stiens zijn vanaf vrijdag 24 uur per dag inzetbaar, meldt de Leeuwarder Courant. Friesland heeft nu 24 van zulke posten.

NIEUWEHORNE/STIENS - De ambulanceposten in Nieuwehorne en Stiens zijn vanaf vrijdag 24 uur per dag inzetbaar, meldt de Leeuwarder Courant. Friesland heeft nu 24 van zulke posten.
De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân breidt beide posten uit met een eigen ambulance en slaapplaatsen. Daarnaast zijn er achttien nieuwe medewerkers aangenomen, verpleegkundigen en chauffeurs. De ambulances die tot nu toe voor dagdiensten in Stiens en Nieuwehorne stonden, komen weer beschikbaar voor de posten in Leeuwarden en Heerenveen.

Wettelijke norm

Met de uitbreiding van de standplaatsen verwacht de RAV meer kans te maken te voldoen aan de wettelijke norm voor spoedgevallen. Die norm bepaalt dat ambulances in een regio bij levensgevaar in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse moeten zijn. Onder normale omstandigheden, dus zonder ijzel of verkeersopstoppingen. Op dit moment ligt dat percentage boven de 93 procent, meldt de RAV. In 2014 was dat nog 91,4 procent. Qua responstijd zit Friesland met een gemiddelde van negen minuten en tien seconden in de top vijf van de 25 ambulanceregio’s, meldt de RAV. De post in Stiens bestaat sinds 2007, die in Nieuwehorne sinds begin 2015. Afgelopen juli werd bij Quatrebras de 24e ambulancepost in Friesland in gebruik genomen.