De Ontmoeting: Amnesty Schrijfmarathon

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Aaltsje Holterman, medeorganisator van de Amnesty Schrijfmarathon in De Knipe en Tjalleberd.

Wie ben je?

“Mijn naam is Aaltsje Holterman, ik ben 34 jaar, werkzaam in de zorg en ik woon in De Knipe. Ik organiseer samen met een aantal vrijwilligers de Amnesty Schrijfmarathon op 10 december.”

Wat houdt Amnesty’s Schrijfmarathon in?

“Ieder jaar rond december organiseren mensen Schrijfmarathons. In zo’n schrijfmarathon wordt in een korte tijd zoveel mogelijk brieven geschreven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Tijdens de schrijfmarathon worden regeringsleiders aangeschreven om aandacht te vragen voor deze individuen. Vaak helpt die extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid. Daarnaast krijgen de mensen zelf ook een kaart toegestuurd, ter bemoediging en om ze te laten weten dat ze niet worden vergeten.”

Aan wie worden de brieven geschreven?

“Amnesty heeft al een aantal mensen geselecteerd waarvoor geschreven wordt. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Hanan Badr el-Din uit Egypte, die opkomt voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene; ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten. Ook wordt geschreven voor Mahadine uit Tsjaad, hij bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.”

Wat is het doel van de actie?

“Het doel van de schrijfmarathon is dat een dag van het jaar de krachten worden gebundeld en zoveel mogelijk wordt geschreven. Eerdere ervaringen leren dat zo’n overvloed aan aandacht ook invloed heeft op regeringsleiders en andere belangrijke figuren. Bijvoorbeeld in het geval van Phyoe Phyoe Aung, die in 2014 werd opgepakt nadat ze vreedzame studentenprotesten had geleid. Tijdens de Schrijfmarathon 2015 werd intensief actie voor haar gevoerd. Ze vertelt: ‘Ik dank iedereen voor hun steun. De brieven inspireerden me. Ik realiseerde me dat de wereld naar ons kijkt en ons steunt – we zijn niet alleen.’ In april 2016 kwam ze vrij.”

De Schrijfmarathon is een landelijk initiatief?

“Nee, het is zelfs een wereldwijd initiatief, van New York tot Sydney en van Tokio tot Rio de Janeiro. Naast De Knipe en Tjalleberd wordt er in de provincie Friesland op verschillende plekken geschreven. In 2016 leidde dit tot een wereldwijde totaalopbrengst van 4,7 miljoen brieven, kaarten en sms-berichten.”

Ook in De Knipe en Tjalleberd wordt meegedaan, waar precies?

“Zowel in Tjalleberd als De Knipe zijn de kerkelijke centra geopend om te schrijven. In De Knipe is dit aan de Meyerweg 70, in Tjalleberd aan de Aengwirderweg 280. Op zondag 10 december kan van 10.00 tot 18.00 uur worden geschreven. Hoe lang iemand schrijft, kan ieder voor zichzelf beslissen. Ook het aantal maakt niet uit: iedere brief is belangrijk! Opgave is niet nodig, iedereen kan gedurende de dag vrijblijvend binnenlopen. Meedoen is eenvoudig: men kan zelf een brief schrijven, maar mag ook een voorbeeldbrief overschrijven. Ook voor kinderen is de mogelijkheid om mee te doen, voor hen zijn er speciale kaarten.”