Heerenveense kunstenaar restaureert kerk Ameland

Heerenveen -  

Fryslân DOK- In nij tij

Ameland is in shock wanneer in 2013 de Sint Clemenskerk door een felle vlammenzee volledig wordt verwoest. Kijkend naar de smeulende ravage is het voor iedereen echter duidelijk: het rijksmonumentale kerkje uit 1879, gebouwd door de bekende architect Pierre Cuypers, moet weer pronken op het eiland. Maar hoe?

Terwijl overal in Nederland kerken hun deuren moeten sluiten, stelt Ameland alles in het werk om die van hen weer te openen. In Fryslân DOK – In nij tij volgt programmamaker Froukje Sijtsma hoe die zoektocht naar een nieuwe kerk verloopt.

De wederopbouw is een unieke kans voor restaurator en kunstschilder Randolph Algera uit Heerenveen om het complete kerkinterieur -van plafond tot vloer- te ontwerpen. Algera overtuigt bisdom en kerkbestuur om een Cuyperskerk anno 2017 te bouwen die volledig in het thema staat van ‘Eb en Vloed’. Een kerk met glas-in-loodramen waarin te zien valt hoe jongeren met een selfiestick, zichzelf vereeuwigen met de paus. Waarin aartsengelen zweven in het priesterkoor tussen de twaalf sterrenbeelden en Google Earth. En een kerk waarin het traditionele Mariabeeld plaatsmaakt voor een glazen Maria.

Wat vinden de parochianen eigenlijk van dit nieuwe interieur? Kunnen zij straks in deze kleurrijke kerk hun geloof nog wel als vanouds beleven? En wat voor indrukwekkend wonder maakte assistent-pastor Henk Nota kort na de brand mee?