Duizendste bevalling in Tjongerschans

HEERENVEEN -   Deze week vond de duizendste bevalling van 2017 in Tjongerschans plaats. Jesper Bouma zag op die dag het levenslicht.

Het bereiken van de duizendste bevalling gebeurde daarmee circa twee weken eerder dan voorgaande jaren. De goede faciliteiten, de kraamsuites en de persoonlijke zorg worden gewaardeerd door de ouders van de pasgeborenen.

 Tjongerschans vervult ook een steeds belangrijkere rol in de regio voor de geboortezorg. Om dit te illustreren werd afgelopen week bekend dat Tjongerschans als een van de weinige ziekenhuizen (10) in Nederland is geclassificeerd als ‘gevoelig ziekenhuis’ voor zowelspoedeisende hulp als acute verloskunde.

Voor acute verloskunde waren we dat al langer nadat deze zorg in Meppel niet meer wordt verleend. Dit houdt in dat Tjongerschans onmisbaar is voor de regio om te kunnen voldoen aan de wettelijke norm dat bij spoedeisende klachten, bijvoorbeeld een bevalling die niet thuis kan worden voortgezet, patiënten binnen 45 minuten door een ambulance in een ziekenhuis moeten kunnen worden gebracht.

 Wanneer het ziekenhuis in Heerenveen geen acute verloskunde zou bieden, kan voor een gebied met 5.300 inwoners niet meer worden voldaan aan deze wettelijke norm.