De Uitdaging: “De Heerenveense droom”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Linda Trip, directeur van Museum Heerenveen.

Als kind wilde Linda Trip (33) een poosje ufoloog worden. Ze was helemaal in de ban van alles wat met ufo’s te maken had. Daarna zag ze een carrière als patholoog anatoom wel zitten. “Ja, ik zat qua beroepen niet in het standaardspectrum van kapster ofzo.” Ze was ook danseres en zou naar de dansacademie gaan, maar dat ging niet door. Toen besloot ze psychologie te gaan studeren, maar uiteindelijk trok de kunst toch meer en volgde ze een studie kunstgeschiedenis. Nu is ze sinds 2013 directeur van Museum Heerenveen.

Vernieuwingsslag

“Ik werkte in het Voerman Museum Hattem en daar was ik wel klaar en kon ik niet veel verder. Toen zag ik de vacature bij het Museum Heerenveen waar ze een directeur zochten die een vernieuwingsslag kon toepassen in het museum. Dat sprak mij erg aan en daar zag ik echt een uitdaging in”, zegt Linda Trip. Voor de sollicitatieprocedure van start ging, heeft ze goed gekeken of het daadwerkelijk wat voor haar zou zijn. “Toen ik voor het eerst in Museum Heerenveen kwam, dacht ik wat de meeste bezoekers denken die hier voor het eerst komen: ‘wat is het hier groot’. Ik vond het heel interessant. Het ging alle kanten op. Heerenveen was voor mij toen ook nog niet een heel bekend terrein. Je kent Heerenveen als sportstad, maar als cultuurstad, of de geschiedenis daarvan, daar wist ik niets van. Dan lees je allerlei hele interessante verhalen en ik dacht: daar moeten we veel meer mee gaan doen.” Die baan van directeur zag ze dus zeker wel zitten.

Loszetten

Toen Linda aantrad, zat het museum middenin een reorganisatie. Het eerste wat ze deed als directeur was ervoor zorgen om er weer een team van te maken en rust in de organisatie te brengen. Daarna begon voor haar het leren kennen van de collectie en de verhalen. “We hebben gekeken naar welke verhalen we interessant vinden en wat Heerenveen nou loszet van de andere verhalen. In de geschiedenis van de hele Zuidoosthoek van Friesland zit veel overeenkomst. De turfgeschiedenis, de veenarbeiders en het contrast tussen arm en rijk, dat verhaal komt in deze hele regio voor. Maar wat is nou uniek voor Heerenveen? Hoe zetten we Heerenveen op een voetstuk? Dat was een mooi onderzoek.”

De Heerenveense droom

En de uitkomst van het onderzoek? “Hoe wij Heerenveen los gaan zetten, is door de droom te gebruiken. Heerenveen is de Friese droom. Net als The American Dream. In onze belangrijke geschiedenis zijn het allemaal mensen met een droom. Dat zijn nuchtere dromers, het zijn dromers met de blote voeten in de natte turf. Het zijn aanpakkers. Je kunt denken aan onze stichters: de drie ‘heeren van ’t veen’. Die kwamen hier naartoe, terwijl er nauwelijks bewoning was. Maar ook Domela Nieuwenhuis is iemand met veel dromen. Hij is namens, wat nu de gemeente Heerenveen is, in de tweede kamer terechtgekomen als allereerste socialist. En ook de allereerste vrouwelijk theologiestudent, Annie Zernike, komt uit Heerenveen. Dat was tevens de vrouw van schilder Jan Mankes.” Linda is nu aan het kijken hoe ze dat vorm kan gaan geven. Volgens haar moet het met grootste gebaren die passen bij het grootse denken van Heerenveen.

Grootse gebaren

Over vijf jaar hoopt Linda dat Museum Heerenveen een bruisend museum is. Een museum dat aansluit bij de huidige eisen. “Mensen zijn veeleisender geworden en hebben overal toegang tot informatie. Het hele idee van een museum geeft informatie af met tekstborden en dat is het enige informatieniveau, past niet meer in de huidige tijd. Wij willen verhalen gaan vertellen en die verhalen moeten in dat grote gebaar in een zaal naar voren komen.” Zo wil Linda bijvoorbeeld het verhaal van Marijke Meu vertellen door haar slaapkamer na te bouwen. “Dat je de zaal binnenkomt en in haar slaapkamer staat en misschien haar favoriete parfum ruikt. En dat je als het ware door een raam naar buiten kunt kijken op de tuinen die toen aangelegd zijn en waar je muziek uit haar tijd hoort. Dat Marijke Meu je zelf vertelt over haar droom.” Wanneer het museum hiermee van start kan, hangt af van een aantal factoren waar Linda op de achtergrond druk mee bezig is.

Poort naar Friesland

“Wat ik wil betekenen voor het museum, is alleen al het mogen helpen inrichten van die Heerenveense droom. Mijn wens en grootste uitdaging is om dat voor elkaar te krijgen. Om zo’n verhaal te claimen voor Heerenveen. Heerenveen is de Friese droom, daarmee claimen we dat wel voor heel Friesland.” Het museum heeft goede contacten met de Friese Huizen van de Duitse Orde en zo kwam het museum ook op het verhaal dat Heerenveen de poort was van Friesland. “Friesland was destijds vanaf het zuiden op een plek goed binnen te komen en dat was hier bij Heerenveen, bij Oudeschoot. Hoe mooi is dat!? Heerenveen is naast de Friese droom ook nog de poort naar Friesland. Als we die verhalen nou heel duidelijk kunnen krijgen, zodat heel Nederland weet dat je echt een keer naar Heerenveen moet als je Friesland gaat bezoeken. De elfstedenroute fietsen of rijden is prachtig, maar Heerenveen is ook zeer de moeite waard. Daar moet je zijn geweest.” Mieke van Veen