De Ontmoeting: Natasja Bennink

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Natasja Bennink, beeldhouwer en te gast bij de Vrouwenkamer.

Wie ben je?

“Ik ben Natasja Bennink, 43 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit Heerenveen. Ik woon in het voormalige gemeentehuis in Ezinge (Groningen) en maak levensgrote sculpturen van mensfiguren en portretten. Mijn beelden zijn voornamelijk te vinden in openbare ruimtes. Het komend jaar ga ik in Friesland voor Culturele Hoofdstad 2018 aan de slag met het mienskipproject Froulju fan Fryslân, een eregalerij van Friezinnen, samen met documentairemaker Marleen Gotlieb en Omrop Fryslân. Het gaat om bijzondere verhalen van gewone vrouwen die de mienskip dragen. Ieder van ons kan model staan voor die Friese vrouw.”

Wat wil je overbrengen met je sculpturen?

"Ik maak beelden om maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen en daarover te communiceren. Het zijn bronzen sculpturen waarbij het menselijk lichaam gebruikt wordt als drager van betekenis, de mens als allegorie. Een van de thema's waarmee ik werk is de positie en verbeelding van de vrouw, op het snijvlak van beeldende kunst en samenleving.”

Waar werk je nu aan?

"Ik heb net een tien meter hoog beeld, het Drentse Vrijheidsbeeld, voltooid, in opdracht van Cultureel Hart Assen en onderdeel van de American Dream-tentoonstelling in het Drents Museum. De onthulling is op 19 november a.s. in Assen.”

Waar kunnen we je binnenkort nog meer ontmoeten?

“Op vrijdag 24 november ben ik gastspreker op een netwerkavond van De Stichting Vrouwenkamer in Hajé in Heerenveen. In het eerste deel van de avond vertel ik over mijn werk en mijn passie voor vrouwen in de kunst. Ik illustreer dat ook met beeldmateriaal. Na de pauze komen zes collega’s aan bod. Zij presenteren hun werk in stands, zodat de bezoekers in een ongedwongen sfeer alles rustig kunnen bekijken en in gesprek kunnen gaan met de kunstenaars.”

Wie zijn de andere kunstenaars op deze avond?

“Dat zijn Janne Heida, Marianne ter Maten, Kirsten Krijthe, Gabriëlle Westra, Corrie Schrier, en Annie Meijer. Allen hebben meegedaan aan de Heerenveense Kunstroute.”

Kunnen bezoekers zich nog melden?

“Ja hoor, voor deze avond kunnen vrouwen zich nog aanmelden via: www.vrouwenkamer.nl.”