Een miljoen euro voor Nepal

HEERENVEEN -  Een miljoen euro voor Nepal werd de afgelopen zeventien jaar door penningmeester Bote Nicolay van de Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal in de boeken verwerkt. Donderdagavond nam hij afscheid op de jaarlijkse Nepalavond in De Heidehof in Heerenveen. 

Bote was penningmeester vanaf de oprichting van de stichting Hij hoorde de verhalen van Froukje Nijholt over haar reis naar Nepal. Haar drager tijdens een trekking, een arme student aan de universiteit in Kathmandu, had nog nooit een computer aangeraakt. Dat was onbegrijpelijk en ze onderzocht de mogelijkheden om een computerinstituut voor kansarme studenten en een studentensponsoringorganisatie op te richten.  Ze ontmoette Corry Nicolay die wel voorzitter wilde worden, Froukje Nijholt werd secretaris en toen er nog een penningmeester moest komen, hoefde Bote Nicolay niet lang na te denken.
''Het begon pas echt te leven toen we na een jaar zelf naar Nepal gingen en daar de mensen waar het om gaat hebben leren kennen. Daar valt dan op dat ze zo graag vooruit willen en kansen willen krijgen in hun leven. Het is niet eenvoudig als je totaal geen geld hebt om die doelen die je voor ogen hebt waar te maken. Vanaf dat moment ben ik ervan overtuigd dat we mensen van de laagste kaste in een van de armste landen van de wereld kunnen ondersteunen en bemoedigen om hun droom na te jagen.'' De stichting heeft succesvolle projecten opgezet: een computerinstituut voor kansarme studenten, studentensponsoring en een scholenproject in het aardbevingsgebied. SMPN werkt nauw samen met drie Nepalese ngo's, alle bestuursleden werken op vrijwillige basis. Meer dan 3310 studenten behaalden sinds 2000 een officieel erkend computerdiploma, er werden en worden meer dan 460 studenten gesponsord en dankzij het scholenproject kunnen meer dan 2000 kinderen naar school. Bote en Corry Nicolay waren in april 2015 in Nepal toen een allesverwoestende aardbeving plaatsvond. Het echtpaar was enkele dagen zoek maar dook ongedeerd weer op. Na de aardbeving haalde de stichting tonnen op voor noodhulp, voedsel, warme dekens, kleding, noodscholen en nieuwe scholen. De penningmeester verwerkte duizenden giften. Op dit moment wordt actie gevoerd voor tientallen kleine projecten zoals toiletten, meubilair, watervoorzieningen, schoolpleinen. Namens de Wilde Ganzen bedankte Nienke Mauritz de scheidende penningmeester. Wilde Ganzen werkt al vrijwel vanaf het begin samen met de stichting en vermeerdert actieopbrengsten met 50 procent. Mauritz sprak haar waardering uit voor de wijze waarop de stichting al vele jaren tal van projecten op de rails heeft gezet. Jan Houter van Vlieland, die al meerdere malen met het echtpaar meereisde, zegde een actie op Vlieland toe voor de wederopbouw van een kleinschalig computerproject in de bergen. Eerder zorgde hij voor geld voor een nieuwe school, die de Vlielandschool werd genoemd. Moustapha Seck zorgde met zijn djembegroep voor een feestelijk afscheid. Namens alle besturen (Nepal en Nederland) ontving Bote Nicolay uit handen van Froukje Nijholt een fraaie collage van foto's en studenten. '' Er valt nog veel te doen in Nepal, het is een lange weg die ook nog eens heel traag wordt afgelegd door allerlei omstandigheden in  het land zelf'', aldus Nicolay, ,,Maar het is mooi en dankbaar werk''. Bote Nicolay wordt opgevolgd door Henk Wijma. Bij de foto: Bote en Corry Nicolay met de collage (foto SMPN)