De Ontmoeting: Theo Drost

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Theo Drost, organisator van de Tweedehands botenaccessoires markt in Haskerdijken.

Wie ben je?

“Mijn naam is Theo Drost en ik ben 62 jaar. Ik ben coördinator facilitaire dienst bij een food bedrijf. Daarnaast ben ik de organisator van de Tweedehands botenaccessoires markt.”

De markt is dit jaar voor de 21e keer, hoe is de markt destijds opgericht?

“De markt is destijds opgericht door ondergetekende, zijn zwager en zijn buurman. Er waren destijds al drie van deze markten in Friesland; in Workum, Koudum en in Sint Nicolaasga. Wij waren fanatieke bezoekers van deze markten om accessoires en ideeën op te doen voor onze eigen boten. We kwamen destijds op het idee om in Haskerdijken ook zo’n markt te houden en omdat we er zelf niets aan hoefden te verdienen, hebben wij hem ondergebracht bij de Stichting Volksvermaak Haskerdijken Nieuwebrug, waarvan ik destijds en nog steeds penningmeester ben, en bij de locatie Stichting Dorpshuis It Deelshûs. Voor beide stichtingen was het financieel aantrekkelijk, omdat er veel belangstelling is voor deze markten en er in dit stukje Friesland met zijn vele jachthaventjes en scheepswerfjes nog niet zo’n markt was.”

Wat is de Tweedehands botenaccessoires markt voor markt?

“Dit is een markt voor de echte bootliefhebbers die graag zelf nog aan hun boot knutselen en van allerlei apparatuur willen voorzien. Zij kunnen op deze markt vaak voor een koopje terecht en ideeën opdoen zowel op accessoires gebied als op technisch gebied. Op de markt zijn tweedehands artikelen te koop, maar ook nieuwe tegen gereduceerde prijzen. Te koop zijn bijvoorbeeld volgbootjes, aanhangmotors, kleding, schoeisel, zwemvesten, touw en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.”

Hoeveel bezoekers trekt de markt jaarlijks?

“In de beginjaren trok de markt tussen de 500 en 600 bezoekers. De laatste jaren tussen de 350 en 400 bezoekers. Je ziet na al die jaren heel vaak de zelfde bezoekers, het voelt ook als één grote familie. De markt is leuk voor mensen die nog lekker zelf aan hun boot knutselen, zowel op technisch gebied als voor accessoires en voor mensen die iets stuk hebben in hun boot en hier hetzelfde vinden wat nog heel is en het is leuk voor de liefhebbers en de sneupers.”

Waar wordt de markt 10 en 11 november gehouden?

“De markt wordt gehouden in dorpshuis It Deelshûs, Tolvepaed 2 in Haskerdijken. De Markt is vrijdag 10 november open van 18.00 uur tot 21.30 uur en zaterdag 11 november van 09.30 uur tot 14.30 uur. De entree is vanaf 12 jaar €1,50 pp.

Wat zou je verder nog kwijt willen?

“Er is ook een inbrengmogelijkheid voor particulieren die overtollige bootspulletjes hebben. Deze mensen kunnen dit vrijdag 10 november vanaf 09.00 uur inbrengen bij de Stichting die het dan voor hen verkoopt. Men moet er rekening mee houden dat van de verkoopprijs, die diegene zelf bepaalt, 10% naar de stichting gaat. Alle verkochten goederen worden zaterdagmiddag na de markt aan de inbrengers uitgekeerd. Als spullen niet worden verkocht, dan moet men die na de markt weer ophalen.”