Broers D&R Catering verbreken record 'koken met kinderen' in Thialf

HEERENVEEN - Met zoveel mogelijk kinderen tegelijk een gezond gerechtje bereiden. Het liefst meer dan 179, want dat zou betekenen dat Douwe en Ron Albada het Nederlands record koken met kinderen verbreken. En is dat gelukt?

Ja, dat is zeker gelukt. 203 kinderen maakten een gezonde wrap waarmee het oude record door de broers van D&R Catering verbroken is. Vanmiddag verzamelden ruim 200 kinderen zich bij Thialf om een poging te wagen. Hoe kwam deze recordpoging tot stand? “We waren al bezig met gezonde voeding. De gemeente had een artikel over ons gelezen in de Heerenveense Courant waarin wij vertelden over ons idee om het record te verbreken”, zegt Douwe Albada. Tryntsje van der Wal JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) regisseur nam contact op met de broers omdat zij er een mooie samenwerking in zag. “JOGG wilde namelijk iets met het thema groentes gaan doen”, zegt Ron Albada.

Groente… zet je tanden erin

Ruim een jaar waren de cateraars bezig met de voorbereidingen van de recordpoging. Er moest een locatie gevonden worden en de kinderen moesten benaderd worden. Dat gebeurde allemaal in samenwerking met de gemeente. Vanmiddag gaf wethouder Hans Broekhuizen door met een soeplepel tegen een pan te slaan het startschot van de recordpoging. Dit was tevens de aftrap van de JOGG-campagne ‘Groente… zet je tanden erin’.

Honderd tomaten

Op het menu stond een gezonde wrap. Na het zien van een instructiefilmpje konden de zevende- en achtstegroepers van de Ekke de Haanschool, het Vogelnest, het Kompas en de Roerganger aan de slag met hun wrap. Onder andere honderd tomaten, vijftig komkommers en zestig pakjes roomkaas waren nodig om de kinderen van voldoende ingrediënten te voorzien. De groentes werden gesponsord door de Albert Heijn. Ron: “Wij hadden de de mise-en-place gedaan, dus de kinderen hoefden alleen de wrap te beleggen, in te smeren, op te rollen en op te eten. Het moest ook in ongeveer een half uurtje klaar zijn.” “Bij de recordpoging ging het er vooral om dat je met z’n allen tegelijk iets maakt”, voegt Douwe toe.

Koen Komkommer

De recordpoging werd opgefleurd door een kunstreiziger die de middag aan elkaar praatte en door Wendy Wortel en Koen Komkommer die snoeptomaatjes uitdeelden en met wie de kinderen op de foto konden. Nadat de recordpoging was geslaagd, gingen de kinderen met het Roots Kids boek, over duurzaamheid en gezond eten, en een schort weer naar school. Deze producten werden gesponsord door de Rabobank Heerenveen Zuidoost Friesland.

Meer groentes eten

Douwe en Ron hopen dat ze niet alleen de kinderen een leuke middag hebben bezorgd, maar ook dat ze de kinderen en ouders hebben gestimuleerd om meer verse groentes te eten. Mieke van Veen