De Uitdaging: “Mensen fitter maken”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Gaele de Haan, eigenaar van CrossFit Heerenveen.

Hij stelde zichzelf de vraag wat hij zou doen als hij een miljoen zou winnen. Zijn antwoord was: iets voor mezelf beginnen op sportgebied. Een miljoen won hij (nog) niet, maar Gaele de Haan (33) is begin september dit jaar wel zijn eigen crossfit box gestart in Heerenveen. Als kind zag hij een carrière als piloot wel zitten, maar nadat hij een oorlogsfilm zag, trok het leger hem erg. “Boys will be boys.” Zeventien jaar was Gaele werkzaam bij defensie. Als soldaat korporaal en later als sergeant.

Sport

“Ik gaf in mijn defensietijd ook leiding aan jongens. Ik heb twee uitzendingen gedraaid, had oefeningen over de hele wereld en had alles eigenlijk wel gezien. Ik heb al achttien jaar een vriendin met wie ik nu drie jaar ben getrouwd en daar wilde ik ook meer bij zijn. Ik wilde wat anders, maar wat wist ik nog niet. Toen stelde ik mezelf die vraag”, zegt Gaele de Haan. Zijn hele leven is hij al gek van sport. Als jongetje van 4 jaar begon hij met voetballen wat hij tot zijn 25e heeft gedaan. Tijdens zijn tijd bij defensie sportte hij veel en zo’n vijf jaar geleden ontdekte hij crossfit. “Ik dacht dat ik fit was, maar tijdens een les crossfit in Leeuwarden kwam ik erachter dat ik niet zo fit was als ik dacht. Toen was mijn nieuwe ‘verslaving’ geboren. Ik wilde meer en wilde ook andere mensen hier kennis mee laten maken.”

Box

Gaele gaf al een tijdje bootcamptraining aan een groep van zo’n 20 mensen. Daar werd wel bevestigd wat hij al langer wilde: iets voor zichzelf beginnen op sportgebied. “Ik had de opleiding van crossfit level 1 al gehaald. Die moet je ook volgen, anders mag je niet voor jezelf beginnen. Toen ging ik op zoek naar een geschikte locatie en kwam ik in Heerenveen uit. Heerenveen is echt een sportstad. Alles zit hier, behalve crossfit.” Gaele vond een leegstaande box aan de Opslach en startte zijn eigen sportbedrijf: CrossFit Heerenveen. 11 september was zijn eerste werkdag en hij heeft al 38 leden aan wie hij training geeft.

Crossfit

“Crossfit is een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en atletiek. Het is in 2000 ontstaan in Amerika en in 2005 kwam het naar Europa. Vanaf toen is het echt gaan groeien en ook in Nederland wordt de sport steeds populairder.” Elke les is anders. De ene week wordt meer gefocust op kracht en in een andere week ligt de nadruk meer op gymnastiek. “Omdat je blijft variëren, kan je lichaam eigenlijk niet wennen aan de belasting. Je lichaam is constant aan het aanpassen en daarom werkt het zo goed. Je wordt er fit door. Wij trainen functioneel. De beweging die je in het dagelijks leven doet, die bootsen we hier na.”

Samen

“Het leuke van crossfit is dat iedereen het kan doen. Iemand van 16 jaar, maar ook een 65-plusser.” De oefeningen die Gaele geeft, zijn schaalbaar. Zo kan iedereen dezelfde oefening doen op zijn of haar niveau. “Je doet individueel je ding, maar het is ook met elkaar, we trainen in groepsverband. Als iedereen klaar is en er is nog een iemand bezig met zijn oefening, dan juicht iedereen voor diegene. Je ziet ook dat mensen na afloop nog even gezellig een kopje koffie blijven drinken en met elkaar praten. Het is echt een community en er heerst een gezellige sfeer. “

Fitter in het leven

Zijn uitdaging is om mensen gezonder en fitter in het leven te laten staan en dat op een leuke manier te doen. “Ik wil dat mensen hier komen en dat dit voor hen het leukste uurtje van de dag is. En dat ze hierdoor buiten kunnen doen en laten wat ze willen. Dat als ze een keertje willen hardlopen, dat ze dat ook kunnen doen.” Als mensen met een bepaald niveau binnenkomen en na een aantal weken bij hem komen en hem zeggen dat ze veel fitter zijn geworden, dan geeft dat Gaele een goed gevoel. “Daar doe ik het voor. Als je gezond en fit bezig bent, dan reflecteert dat op alles. Je gaat fitter naar je werk, waardoor je ook minder vaak ziek bent. Dat doel wil ik met zoveel mogelijk mensen bereiken.” Als er dan ook nog vriendschappen binnen zijn crossfit box ontstaan, dan is dat mooi meegenomen.

Door blijven gaan

Tussen het lesgeven door traint Gaele zelf ook. “Ik moet zelf wel het voorbeeld zijn. Ik ben wel van practice what you preach.” Sport is voor Gaele een manier om samen met elkaar op een leuke manier te bewerkstelligen om gezonder en fitter in het leven te staan. “Ik bereid mensen voor dat ze alle dingen in het leven kunnen doen op fysiek gebied. Een stukje mentaal en discipline pak je dan ook mee. Op bepaalde momenten kun je echt niet meer, maar dan moet je wel doorgaan. Want 90% van succes is gewoon blijven komen opdagen. Als je consequent blijft trainen, dan behaal je de meeste resultaten.” Mieke van Veen