Marathonpeloton jaagt op records in Thialf

HEERENVEEN -  Langebaan schaatsers rijden regelmatig mondiale toptijden op het ijs van Thialf. De collega’s van de marathon kunnen er echter ook wat van.

In Heerenveen worden steevast de snelste marathons van het jaar gereden. In de derde wedstrijd van de KPN Marathon Cup gaat het peloton op zaterdag 4 november op jacht naar records.
 Het is niet verwonderlijk dat het peloton altijd uitkijkt naar de wedstrijden in Thialf. ,,Je kijkt uit naar iedere wedstrijd, maar Thialf heeft wel iets speciaals’’, vertelt Bart Mol. ,,Het gaat daar zó hard, dat is ook voor ons bijzonder.’’ Hij heeft het NK van vorig jaar nog vers in z’n geheugen. ,,Dat was echt een knaller. Daar gebeurde zó veel. Als je zo’n wedstrijd weer kunt laten zien voor het publiek en voor de sponsoren, dan heeft iedereen een geweldige avond.’’
AB Vakwerk
Bart Mol (30) stapte in de zomer over naar de ploeg van AB Vakwerk, dat ook deze wedstrijd in Thialf adopteerde. Hij heeft het naar zijn zin in het topteam, met verder mannen als Gary Hekman en Frank Vreugdenhil.
,,Het verschil ten opzichte van mijn vorige ploeg Bouw & Techniek zit niet heel erg in professionaliteit. Dit team is gewoon wat gevarieerder. Er zitten sprinters in, jongens die alleen kunnen aankomen en gasten die heel hard kunnen rijden. Vorig jaar hadden we vooral de laatste categorie en dan zie je dat het moeilijk is om te winnen. Nu hebben we meer kansen, meer kaarten om mee te spelen.’’
Die kansen ziet de West-Fries ook voor zichzelf. ,,Dat is wel de achtergrond van mijn overstap geweest: voor het team en voor mezelf meer kansen om te winnen. Bovendien is deze ploeg op natuurijs ook heel sterk en dat is voor mij ook belangrijk. Ik ben al eens tweede en derde geworden in de Alternatieve, en daar wil ik weer goed meedoen. Daarnaast hebben we met Jurre Trouw een trainer die ook weer nieuwe prikkels geeft voor de langebaan, en daar leer ik ook weer van.’’
Groene pak
Het zou best kunnen dat de AB Vakwerk Marathon in Thialf het debuut van Bart Mol oplevert in het groene pak van de ploeg. ,,De eerste wedstrijd in Amsterdam had ik nog een schorsing na twee gele kaarten vorig seizoen. En of ik in Leeuwarden rijd, is nog niet zeker. Dan start ik ook op de vijf kilometer tijdens het NK Afstanden.’’ Hij is er daarom op gebrand te vlammen in Thialf. ,,Ik wil in ieder geval met de ploeg een mooie wedstrijd laten zien.’’
Daarin is Mol zeker niet de enige. Marathonschaatsers willen altijd rijden, maar de cowboys van het ijs worden helemaal enthousiast als het écht hard kan gaan. En dat gaat het tegenwoordig in het peloton, zeker op goed ijs. De rondetijden zakken nog elk jaar en de wedstrijden worden alleen maar spectaculairder. Kan ook niet anders met mannen als Jorrit Bergsma, Gary Hekman, Crispijn Ariëns, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Ingmar Berga en Bob de Vries in het peloton.
Daar zitten rijders van wereldniveau tussen, die hun roots niet willen verloochenen en starten in de marathon wanneer ze maar kunnen.
Wat resulteert, zijn fantastische wedstrijden, boordevol spektakel en125 ronden lang actie. Dat betekent vijftig kilometer vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen. En in Thialf kan je er zeker van zijn: de snelste wint.
Vrouwen
Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass-start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Francesca Lollobrigida, meervoudig wereldkampioene inlineskaten, is er vaak bij, net als Lisa van der Geest – de winnares van de openingswedstrijd in Amsterdam – en haar ploeggenote Iris van der Stelt. En dan nog de net zo sterke als slimme Elma de Vries, die vorig seizoen de beste was van allemaal en beslag legde op de eindzege in de KPN Marathon Cup.
Kortom: alle reden om zaterdag 4 november zelf naar Thialf in Heerenveen te komen om te genieten van de stoerste schaatsers van het land, die pas op stoom komen als het rondenbord boven de honderd staat. Dat wordt overigens het tweede bezoek aan Friesland binnen een week, aangezien het peloton komende zaterdag al in actie komt in Leeuwarden.
Programma
Het programma begint om 19.15 uur met de dames Topdivisie. Zij rijden een wedstrijd over tachtig ronden. Om 20.30 uur volgt de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden. De avond wordt vanaf 22.00 uur afgesloten door de Beloften, die voor honderd ronden op het ijs komen.