De Uitdaging: “Hoe word ik Miss European?”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Anne Koet. Anne doet 4 november mee aan de Miss European verkiezing op Malta.

Het begon met de Miss Beauty of Friesland verkiezing. Dat was de eerste missverkiezing waar de Heerenveense Anne Koet (23) aan meedeed. Ze gaf zich op omdat een vriendinnetje daar ook een keer aan mee had gedaan en omdat ze destijds als studente werktuigbouwkunde vooral met mannen was omringd en behoefte had om met vrouwendingen bezig te zijn. Die eerste missverkiezing pakte goed uit, ze werd tweede en vond het zo leuk dat ze op zoek ging naar andere missverkiezingen. Anne, inmiddels werkzaam als mechanical engineer, deed daarna mee aan Miss Noord, waar ze als derde eindigde, en is zich nu volop aan het voorbereiden voor Miss European.

Miss European

“Ik kwam bij deze verkiezing terecht doordat een Facebookvriendinnetje van mij, Romy Stuik, had meegedaan. Zij raadde Miss European heel erg aan. Ik gaf mij op, was door naar de selectiedag en zit nu bij de laatste acht meiden van Nederland die naar de finale gaan op Malta”, zegt Anne Koet. De Miss European is een internationale missverkiezing waaraan elf landen meedoen. Elk land mag maximaal tien dames sturen. Anne zal het tegen zo’n honderd meiden moeten opnemen waarvan er uiteindelijk een wordt gekroond tot Miss European. “Dan mag je een jaar die titel dragen en je titel wordt vaak gebruikt om bepaalde doelgroepen te bereiken. Je wordt het boegbeeld van de verkiezing. Mijn doel zou zijn om jongere meiden te inspireren om zichzelf mooi te vinden. Mooi zijn gaat verder dan knap zijn. Het gaat om je persoonlijkheid, normen en waarden, je dromen en ambities. De persoon die je bent, maakt je mooi, niet alleen je uiterlijk.”

Voorbereiding

Anne heeft al een heel traject afgelegd richting de finale van de Miss European verkiezing. “Elk land heeft zijn eigen chaperons. Voor ons zijn dat Greta en Ronnie die zowel België als Nederland onder hun hoede hebben. Zij begeleiden ons naar de finale toe en helpen ons met alles. Ze staan dag en nacht voor ons klaar.” Anne heeft samen met de andere meiden al diverse oefendagen en -weken gehad. Zo is ze een aantal keer naar Antwerpen geweest voor fotoshoots en om een bruidsshow te lopen van Bruidshuis Jagré, heeft ze catwalktraining gehad in Frankrijk waar de teams een week lang de teamdans hebben geoefend onder begeleiding van Lara en is ze een weekend naar Engeland geweest om de Engelse deelnemers en juryleden te ontmoeten.

Sponsors

Om mee te mogen doen, moest Anne een sponsorbedrag inleggen. “Zelf had ik van tevoren al gespaard en ik hield er rekening mee dat ik in ieder geval alles zelf kon betalen en alles wat ik aan sponsorbedrag kon binnenhalen, zou fijn zijn.” Op Facebook startte ze een kleine crowdfunding waar haar familie en vrienden haar hebben gesponsord. “Maar ik krijg ook producten gesponsord. Zo heb ik deze week allemaal sponsorbehandelingen. Ik ga bijvoorbeeld naar Lashed It in Drachten voor wimperextensions, krijg een wenkbrauwbehandeling van Brow Studio Hoorn, laat mijn tanden bleken in Wolvega bij Tanden Bleken Wolvega en laat mijn nagels doen bij Beautiful Face and Feet van Joyce Gorter.”

Beoordeeld

30 oktober stapt Anne op het vliegtuig naar Malta. Vanaf het moment dat ze aankomt tot de finaledag heeft ze allerlei activiteiten staan en kan ze beoordeeld worden. “Je wordt de hele week in de gaten gehouden. Hoe je bent, hoe je met de anderen omgaat en vooral ook je inzet. Ze verwachten bijvoorbeeld dat je elke dag op tijd bij het ontbijt en activiteiten aanwezig bent, opgemaakt en met nette haren. We hebben ook een pre-judging waarbij je de juryleden vooraf ontmoet en alvast je bikini- en uitgaanskledingronde heb. Dat is vooral ook om de jury te ontlasten. 3 november voeren we de teamdans op.”

Finaledag

Op de finaledag zelf, op 4 november, loopt Anne nog een keer in bikini en uitgaanskleding, maar is er ook een galaronde. Elk land levert een jurylid aan en de juryleden zullen de missen van alle landen behalve die van hun eigen land beoordelen. “Na die rondes, wordt er een top drie per land bepaald, zij krijgen allemaal een specifieke vraag. Dan wordt per land de winnares bekendgemaakt en zij moeten allemaal speechen voor de titel Miss European. Uiteindelijk wordt uit die top elf de winnares gekozen.” Ter aanmoediging zitten Anne’s moeder Grietje en haar beste vriendin Tanja in het publiek. “Geweldig dat ze mee gaan, het was zo’n fijne verrassing!”

“Mezelf zijn”

“Mijn uitdaging is: hoe ga ik die titel Miss European binnenslepen?” Anne probeert dit door echt zichzelf te zijn en zich volledig in te zetten. “Qua voorbereiding kan het niet beter. Ik heb veel support van mijn vriend, (bonus-)ouders, broertje, vrienden, collega’s en familie. Straks is het moment van de waarheid waarop je je presenteert en hopelijk de titel in ontvangst mag nemen.” Wordt Anne eerste van Nederland, dan is ze een jaar lang European Princess Netherlands en mag ze het hele traject volgend jaar weer volgen, alleen dan in een begeleidende rol van de nieuwe finalistes. Mocht Anne vervolgens van alle landen winnen, dan is ze een jaar lang Miss European.

Contrast

“Ik twijfel eraan of dit mijn laatste missverkiezing wordt. Ik ben nu 23 jaar en op een gegeven moment ben je voor je gevoel te oud. Als ik nog aan een missverkiezing meedoe, dan zou dat weer de Miss Beauty of Friesland verkiezing zijn.” Wat het meedoen aan missverkiezingen zo leuk maakt voor Anne, is het contrast. “Overdag maak ik heel veel berekeningen, reken ik constructies door en bied ik technische oplossingen, maar ik kan ook de hele dag uitkijken naar mijn nieuwe jurk die binnenkomt.” Mieke van Veen