De Ontmoeting: Stichting de Muze

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Mirjam Torenbeek, Marjolein Reurich en Marije Nutma, het bestuur van Stichting de Muze.

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Mirjam Torenbeek, Marjolein Reurich en Marije Nutma. Met elkaar vormen we het bestuur van Stichting de Muze. Mirjam is beeldend kunstenaar, Marjolein is gelukscoach en Marije werkt als creatief therapeute/psychologe. We kennen elkaar al wat langer, maar we waren vorig jaar september alle drie aanwezig bij een inspraakavond over het nieuwe Cultuurbeleid van de gemeente Heerenveen. Tijdens deze avond ontdekten we dat we op dezelfde golflengte zaten met onze ideeën. We missen een Kunstcafé in het centrum van Heerenveen. Een inspirerende, laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten maar waar mensen ook iets kunnen maken en creatief geïnspireerd kunnen raken. Naar aanleiding van deze avond hebben we onze krachten gebundeld en Stichting de Muze, Community Art Café, opgericht.”

Wat is Stichting de Muze, Community Art Café?

“Het woord ‘Muze’ verwijst naar inspiratie. We willen een plek creëren waar mensen geïnspireerd raken. ‘Community Art’ betekent dat we mensen met elkaar in contact willen brengen via beeldend werken. We willen op een creatieve en speelse manier een bijdrage leveren aan de Mienskip.”

In november organiseren jullie een Pop-up Art Café, wat is daar te doen?

“De hele maand november zijn we te vinden in De Kas. We gaan daar een groot kunstwerk bouwen en iedereen die langskomt, mag meehelpen. Wij gaan ervan uit dat creativiteit mensen gelukkig maakt, maar is dat ook zo? Het onderwerp van het kunstwerk is dan ook ‘Geluk’. Naast het kunstwerk zijn er in de maand november ook andere activiteiten rondom het onderwerp ‘Geluk’, zoals lezingen en creatieve workshops. We bouwen het kunstwerk van natuurlijke materialen. Je kunt mee doen door materialen in te brengen (zoals katoen, papier, wol, stof enz.), door zelf mee te bouwen maar je mag ook gewoon komen kijken en een bakje koffie komen drinken.”

1 november wordt het geopend, hoe gaat de opening eruitzien?

“We zijn echt heel blij dat onze burgemeester Tjeerd van der Zwan toegezegd heeft dat hij op 1 november het Kunstproject gaat openen. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de geluksfactor van onze burgemeester. De opening is om 16.00 uur in De Kas en het is voor iedereen gratis toegankelijk.”

Wanneer is het Pop-up Art Café daarna geopend?

“We zijn de hele maand november vier middagen per week open: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het café is te vinden in De Kas aan de Van Kleffenslaan 5 in Heerenveen. Iedereen is welkom en mag gratis meebouwen aan het kunstwerk.”

Waarom organiseren jullie het Pop-up Art Café?

“In Heerenveen is veel aandacht voor sport, wat natuurlijk gelukkig maakt. Wij denken dat creativiteit ook een heel belangrijk onderdeel is voor het verhogen van je (levens-) geluk. We hopen met het Pop-up Art Café te bereiken dat veel mensen een positieve ervaring krijgen door met kunst en creativiteit bezig te zijn. Daarnaast willen wij onderzoeken wat Heerenveners gelukkig maakt en hoe wij hier in de toekomst met ons Kunstcafé bij aan kunnen sluiten.”