De Ontmoeting: De Kompenijeloop

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Sportgroep Jubbega die op 14 oktober de Kompenijeloop organiseert.

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Sportgroep Jubbega, een groep vrijwilligers bestaande uit: Yntze Seinstra, Anneke Kromhout, Pieter de Jong, Jitske Schuurman, Petra van Dijk, Jannes de Jong en Sybren Bouma. In 2015 zijn wij op initiatief van Yntze Seinstra bij elkaar gebracht tot Sportgroep Jubbega. Dit in eerste instantie met het idee om meer reuring in en rondom MFG De Kompenije te creëren. Daarnaast hebben wij allemaal iets met sport en delen wij de visie dat sport mensen kan verbinden met elkaar.”

14 oktober vindt de derde editie plaats van De Kompenijeloop, hoe kwamen jullie destijds op het idee om zo’n loop te organiseren?

“We waren op zoek naar een geschikt evenement voor ons als sportgroep. In de naastliggende dorpen zoals Hoornsterzwaag en Gorredijk had men toen al de Pipegealloop en de Olliebollenloop, wij vonden dat Jubbega hier niet in achter mocht blijven en dachten: dat kunnen wij ook. Daarnaast zijn Sander Bergsma (oud-lid) en Jitske fanatieke hardlopers en hadden zij genoeg inspiratie voor mooie looproutes. Hieruit is het idee voor De Kompenijeloop ontstaan. Het hoofddoel van dit evenement is om mensen uit het dorp Jubbega en de naaste omgeving naar het MFG de Kompenije te laten komen. Daarnaast heeft Sportgroep Jubbega in zijn algemeenheid als doel om alle inwoners van Jubbega en omstreken in beweging te krijgen. Dit is dan ook de reden dat het evenement niet alleen bestaat uit een hardloopwedstrijd, maar ook een wandeltocht en een Kidsrun.”

Wat is De Kompenijeloop voor loop?

“De Kompenijeloop is een recreatieve hardloopwedstrijd/wandeltocht op grotendeels onverharde wegen. Het karakter is recreatief, omdat wij de loop voor iedereen toegankelijk willen houden. De wandelafstanden zijn 10, 15 en 21.1 kilometer. De hardloopafstanden zijn 5, 10, 15 en 21.1 kilometer. Voor de kinderen is er de Kidsrun die door de straten nabij het MFG gaat, deze bestaat uit: 1000 meter voor 4 t/m 8-jarigen en 1500 meter voor 9 t/m 12-jarigen.”

Waar vindt de loop plaats en waar gaat hij langs?

“Alle hardloopafstanden starten om 10:00, hierop aansluitend volgen alle wandelaars. De Kidsrun zal starten om 14:00. Alles start bij het MFG De Kompenije. De routes lopen van het centrum van Jubbega naar mooie natuurgebieden in de omliggende dorpen als Lippenhuizen en Hoornsterzwaag. Natuurlijk lopen ook veel stukken van de routes langs de prachtige Wiken van Jubbega. De route van de 21.1 kilometer loopt zelfs een stuk langs De Tjonger.”

Hoe kunnen deelnemers zich opgeven?

“Deelnemers van zowel de hardloopwedstrijden, wandeltochten als Kidsrun, kunnen zich tot 13 oktober 18:00 voorinschrijven op www.mijninschrijving.nl. Wie zich online inschrijft, krijgt een full colour startnummer met naam erop. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk, dit kan tot 09:30. Deelname aan alle wandel- en hardloopafstanden kost €7,50,- p.p, de kidsrun is gratis. Meer informatie is ook te vinden op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sportgroepjubbega/.”