De Ontmoeting: Meral en Floris

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Meral Rinsma en Floris Kalkman, eigenaren van speelgoed- en spelletjeswinkel Sfinx.

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Meral Rinsma (23 jaar) en Floris Kalkman (30 jaar). Wij zijn schoonzus en zwager. Meral, student Small business and retail management, is deeltijd werkzaam bij een groot winkelketen. Floris heeft zijn bachelor godsdienstwetenschappen gehaald aan de rijksuniversiteit van Groningen en is pas geleden verhuisd naar Heerenveen met vriendin (zus van Meral) en dochtertje. Inmiddels zijn we voltijd ondernemer en dat vinden we heel erg leuk!”

Hoe kwamen jullie op het idee om een spelletjes- en speelgoedwinkel te openen?

“We zijn zelf gek op spelletjes, speelgoed en spelen. Wanneer we met onze familie samen zijn, wordt er altijd wel een spel gespeeld. Het is voor ons dan ook een droom die uitkomt dat we een eigen winkel hebben waarin we kunnen laten zien hoe leuk het is om te spelen.”

Wat is Sfinx voor winkel?

“Sfinx is een gezellige winkel. Je kunt er niet alleen mooie dingen kopen, maar ook even rustig zitten met een kopje thee en een spelletje. Het is eigenlijk veel meer dan alleen een winkel, beleving staat centraal en we doen er alles aan om te zorgen dat iedereen het bij ons naar zijn zin heeft. Er zijn natuurlijk al diverse speelgoedwinkels in Heerenveen gevestigd, die hoeven niet te vrezen voor concurrentie van Sfinx; ons aanbod is heel anders. Natuurlijk zijn er enkele spellen die alle speelgoedwinkels in huis hebben, zoals monopoly, maar daarnaast bieden wij een heel ander, aanvullend assortiment met meer nadruk op natuurlijke materialen. Belangrijke merken in het speelgoedassortiment zijn Janod, Djeco, HABA, Hapé en Grimm.”

Er komt ook een escape room in de winkel, hoe gaat die vorm krijgen?

“Net als bij andere escape rooms wordt je opgesloten en moet je binnen een uur eruit zien te komen door middel van het oplossen van raadsels. Het thema van de escape room is natuurlijk spelletjes. Bijzonder aan deze escape room is dat hij twee versies heeft; een voor volwassenen en een voor gezinnen of kinderen onder begeleiding van een volwassene. Alle teams die de escape room hebben geprobeerd, komen op een polaroidfoto in de winkel te hangen met hun tijd er bij en in de digitale fotowand op Facebook. Na ongeveer een half jaar zal de escape room helemaal omgebouwd worden met een ander thema. Het team dat de snelste tijd heeft neergezet in de ‘spelletjes escape room’, ontvang een mooi prijsje.”

30 september gingen jullie open, wat hopen jullie te bereiken met de winkel?

“We denken een plek te hebben gemaakt waar iedereen zich welkom voelt. En waar wij met veel plezier onze klanten kunnen helpen. We bieden een breed assortiment aan speelgoed, spellen, puzzels en veel leuke spulletjes. Maar Sfinx is meer dan alleen een winkel. Wat we aanbieden is beleving. Lekker een kopje koffie drinken met een gebakje en ondertussen een spel doen of een puzzel maken. Op onze Facebookpagina is te lezen dat we workshop en spelavonden organiseren. Gezelligheid: Dat vinden we belangrijk!”