De Uitdaging: “Weer achter de naaimachine”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Ali Sepet, eigenaar van Kledingreparatie Modres in Heerenveen.

Ali Sepet (58) kwam in 1975 vanuit Turkije naar Nederland. Hij werkte eerst zo’n anderhalf jaar bij een schoonmaakbedrijf, leerde daarna bij een confectiebedrijf werken met allerlei naaimachines en nam daar in 1983 ontslag. In 1984 ging Ali aan de slag bij George Blase. Een bedrijf dat kleding maakt en ontwerpt voor C&A. Ali maakte kleding voor de oudere dame. In 1987 kreeg Ali de vraag of hij wilde uitbreiden naar Turkije. Daar zei hij ‘ja’ tegen en hij vertrok naar Istanbul om daar een fabriek te realiseren. Het bedrijf liep goed en Ali verdiende veel geld. Maar toen kwam rond de 2001 de devaluatie van de lira waardoor veel bedrijven het lastig kregen en failliet gingen. Ali’s bedrijf had hier ook veel last van en Ali probeerde zijn hoofd boven te water te halen, maar slaagde daar niet in. Hij besloot daarom om in 2014 weer terug te keren naar Nederland.

Iets nieuws

“Maar ik kwam in Nederland en dacht: wat moet ik doen? Ik heb overal werk gezocht, maar kon niets vinden”, zegt Ali Sepet. Hij wilde wel graag weer terug in de kledingbranche en besloot dat het misschien wel het beste was, om iets voor zichzelf te gaan beginnen in die tak. “Ik wilde graag in Amsterdam of Zaandam voor mezelf beginnen, maar daar had ik in elke straat twee of drie concurrenten. Christian Browne, een Duitse pastoor die ik heb leren kennen, zei: ‘Probeer het anders in Groningen of Friesland’.” Ali was daar nog nooit geweest en die provincies waren voor hem dan ook onbekend terrein. Maar hij besloot een poging te wagen.

Naast Puur

“Ik ben in Leeuwarden geweest, Groningen, Zwolle, maar de huurprijzen daar waren hartstikke hoog en ik zat toen financieel best krap. Ik kon niet iets geschiktst vinden. Maar ik besloot om toch ook maar even in Heerenveen te gaan kijken.” Ali leende een auto van een vriend, parkeerde die auto op het Burgemeester Kuperusplein en ging Heerenveen verkennen. Hij vond een pand aan de Dracht, maar die was net te duur. “Ik zei tegen die meneer dat ik een goedkoper pand zocht en hij vertelde me toen dat hij een pand had achter Puur. Wat is de Puur, dacht ik toen. Ik wist toen niet dat dat een ijswinkel was. Ik ging kijken in het pand en wilde het toen graag huren.” Daarna ging het snel.

Klanten

Ali bekeek het pand 25 juni 2015, een week later kreeg hij de sleutel, bestelde de weken daarna alle benodigde machines, maakte schoon en behing de zaak, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en ging 1 augustus 2015 officieel open. “Toen ben ik langzaamaan begonnen en heb folders verspreid. Ik ben van mening dat als je goede kwaliteit levert en dat voor een goede prijs doet, dat de klant vanzelf komt.” De grootste klanten van Ali zijn Van der Kam en ’t Gerecht. “Geert Bosman, eigenaar van ’t Gerecht, kwam toevallig langs. Hij nam wat kleding mee en vroeg of ik ook gordijnen kon maken. ‘Ja, natuurlijk’, zei ik. Ik heb alle gordijnen van ’t Gerecht gemaakt. Dat waren er wel een stuk of zestig/zeventig. En ook maak ik de personeelskleding. Ik ben Geert Bosman vreselijk dankbaar. Toen ik hem vertelde dat ik ook een wasserette heb, stopte hij gelijk bij zijn voormalige wasserette en liet hij de was van ‘t Gerecht door mij doen.” Maar ook is Ali Van der Kam erg dankbaar. Voor de modewinkel doet Ali herstel- en verstelwerkzaamheden.

Brand

Zijn winkel draaide prima, maar toen kreeg Ali een telefoontje van de bovenbuurvrouw dat hij liever niet had gehad. “’s Nachts om tien voor vier belde de bovenbuurvrouw van mijn winkel mij en zei dat er rook uit de winkel kwam. Ik zei: ‘Je maakt een grapje toch? Dit vind ik niet leuk.’” Maar het was geen grapje. Ali’s winkel stond in brand en toen Ali bij zijn winkel aan kwam, was de brandweer de ruiten aan het inslaan om het vuur te blussen. “Toen ik dat zag, daar kon ik echt niet tegen. De eerste twee dagen kon ik niet slapen door de stress. Mijn vrouw en kinderen waren op dat moment in Nederland en wij moesten allemaal huilen.”

Doorgaan

Na de brand dacht Ali zeker niet aan stoppen. “Ik wil graag werken. Ik ben niet een typ die zijn hand openhoudt en aanklopt bij het UWV. Ze noemen mij ook wel een werkjunkie.” Ali kreeg veel hulp aangeboden na de brand. “Van Wout de Jong, die ik ook wel mijn broer noem, van Geert Bosman en van Hans Holwerda van Van der Kam. Ik ben hen heel dankbaar.” De kleermaker is momenteel druk bezig met het zoeken van een nieuw pand. “Er staat veel leeg in Heerenveen, maar dat is vooral aan het eind van de Dracht en ik wil graag dicht bij mijn twee grootste klanten zitten.” Terug naar zijn oude pand, wil Ali niet. Hij wil meer vierkante meter.

Weer open

“Ik heb nu een pand op het oog en dat is nagenoeg rond. Dan hoop ik rond november weer open te kunnen. Dat is ook mijn uitdaging. Om weer zo snel mogelijk achter de naaimachine te zitten. En ik hoop dat alle klanten weer terugkomen als ik straks mijn nieuwe pand open. Iedereen is welkom, de deur staat open en de koffie staat klaar.” Mieke van Veen