Grethe-Marie Broersen maakt kunst met kettingzaag

WOLVEGA - De expositie van Grethe-Marie Broersen uit Oldeholtpade in de Kijkzaal Wolvega werd donderdagavond geopend.

De expositie biedt een mooie diversiteit die uiteenloopt van schilderijen in verschillende technieken en stijlen, houten sculpturen en wandobjecten. De kunstenares heeft gestudeerd aan de Kunstacademie Den Haag en is nu werkzaam als fysiotherapeut in Lemma in Wolvega.

Naast haar werk is zij actief als kunstenares en houd zij zich de laatste jaren vooral bezig met woodcarving (kettingzaagkunst).

In 2013 leerde zij Teun Broekhuizen kennen tijdens de ‘Roel Bottema Dagen' in Oldeholtpade. Tijdens een demonstratie maakte hij schitterende houten beelden met een kettingzaag. Na lang aandringen wilde hij het haar leren. Inmiddels kan zij vrijwel elk dier, mens of figuur zagen.

Woodcarving of kettingzaagkunst komt oorspronkelijk uit Amerika. Anders dan bij het traditionele houtsnijden wordt er gebruik gemaakt van de kettingzaag. Op deze manier kunnen in korte tijd grote boomstammen worden bewerkt tot verbluffend gedetailleerde sculpturen.

Grethe-Marie Broersen beheerst haar kettingzaag als geen ander en is in staat om vrijwel elke denkbare sculptuur te maken. Ze kan op bestelling zagen. Ook is het mogelijk om bij iemand thuis een sculptuur uit een gerooide boom te carven.

De expositie is te zien tot 13 november tijdens de openingsuren van de bibliotheek Wolvega. Organisatie Timpaan Welzijn, werkgroep de Kijkzaal Wolvega.

(Foto: Lenus van der Broek).