De Uitdaging: “Niet laatste worden op EK”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Esther Westmaas. Esther doet eind oktober mee aan het EK Hansa zeilen in Frankrijk.

Esther Westmaas is 37 jaar en woont in Heerenveen. Door een onbekende spierziekte spreekt en beweegt ze moeilijk en maakt ze daarom gebruik van een elektrische rolstoel. Esther is werkzaam bij de provincie Fryslân waar ze werkt als onderzoeker van beleid. Haar hobby is zeilen. Daar kwam ze toevallig mee in aanraking toen ze in 2000 een vakantie aangeboden kreeg naar het watersporteiland van Sailwise in de Loosdrechtse plassen. Daar kwam ze met zeilen en watersport in contact en sindsdien heeft dat haar niet meer losgelaten.

Alles is Mooglik

“Als ik die vakantie niet had gehad, dan weet ik niet of ik er ooit op was gekomen om zeilen een keer uit te proberen. Ik heb het echt bij toeval ontdekt”, zegt Esther. Ze zeilt in de Hansa Klasse. Een klasse die in het leven is geroepen voor zeilers met een handicap die een aangepaste boot nodig hebben. Esther kwam in 2006 terecht in de Hansa Klasse toen ze ging zeilen bij Stichting Aangepast zeilen Sneek in Sneek. Maar omdat de vereniging in Sneek meer recreatief was en Esther behoefte had aan meer, verruilde ze vorig jaar de vereniging in Sneek voor die in Grou. “Nu zeil ik bij de KWV Frisia bij het onderdeel Alles is Mooglik in Grou. Deze vereniging richt zich meer op wedstrijden.”

Hansa Liberty

“De vereniging in Grou heeft, via een bijdrage van een fonds, voor mij een boot aangeschaft. En orthesebouwer Bert Stevens heeft een stoel voor mij gemaakt die in de boot past waardoor ik nu stevig kan zitten en lekker kan zeilen.” Van de gemeente kreeg Esther een bijdrage voor de benodigde servobesturing. “Met die besturing kan ik de boot met een joystick besturen. De zeilen bedien ik door de joystick voor- en achteruit te bewegen en het roer bedien ik door de joystick links en rechts te bewegen, beide functies kunnen ook tegelijk uitgevoerd worden.” Esther zeilt in de Hansa Liberty. Naast de Liberty kent de Hansa Klasse nog een aantal type boten. Dit zijn de Hansa 303, waar je ook met twee personen in kunt, en de Hansa 2.3.

Europees kampioenschap

Zoals gezegd wilde Esther wat meer uitdaging. Nu ze bij Grou zeilt, heeft ze een aantal wedstrijden per jaar. Vorig jaar deed ze mee aan het WK in Medemblik. “Veel zeilers in mijn categorie zijn er niet, dus kwalificatie was niet nodig. Tijdens het WK waren er deelnemers uit zestien landen, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland.” Bij het WK behaalde Esther de een-na-laatste plaats. Ze maakt zich momenteel op voor het EK in Frankrijk dat eind oktober plaatsvindt. Hierdoor is ze wat langer aan het trainen dan normaal. “We gaan langer door. Normaal stoppen we als het op donderdagavond te donker wordt om te zeilen. Maar nu trainen we tot het EK door. Omdat er nogal wat organisatie aan vastzit, gaat vaker dan een keer per week niet.” Het EK in Frankrijk duurt vijf dagen en Esther heeft twee wedstrijden per dag. “Alleen als er helemaal geen wind is of veel te veel, zeilen we niet. Maar volgens mij is de kans in die periode niet zo groot.”

Sponsors

Half oktober vertrekt Esther samen met haar mede-zeilgenoten en vrijwilligers naar Frankrijk voor het EK. “Die vrijwilligers helpen ons met onder andere het in de boot komen.” Het EK is best prijzig voor Esther en haar teamgenoten. “Aan brandstof en tol kost het EK alleen al 500 euro per auto en wij gaan met vier auto’s. De boten gaan mee op een trailer met trainer en een zeiler. Het zal enorm fijn zijn als te regelen valt dat in ieder geval die kosten gedekt zijn.” Mensen die Esther willen sponsoren, kunnen een bijdragen leveren op NL06RABO0356223523 t.n.v. KWVFrisia, Grou; onder vermelding van: AIM Hansa zeilen EK Frankrijk. Direct contact kan via aangepastzeilen@kwvfrisia.nl.

Vrijheid

Wat zeilen voor Esther zo leuk maakt, is het gevoel van vrijheid dat zeilen haar geeft. “In de boot ben ik gelijk aan anderen.” Ze zeilt echt voor de lol, ze doet niet mee voor de prijzen. “Ik ga puur voor de lol naar het EK. Mijn uitdaging is wel om niet laatste te worden. En mijn uitdaging is om steeds beter te zeilen.” Ooit de paralympische spelen halen, hoeft dan ook niet per se voor Esther. “Nee, ik wil het plezier in zeilen houden en mij vrij blijven voelen. Ik houd van uitdaging en ik laat me door niks tegenhouden.” Mieke van Veen