Toerclub Heerenveen organiseert Feantocht voor mountainbikers

Heerenveen - Toerclub Heerenveen is een toerclub voor de racefietser en mountainbiker. Zaterdag 23 september organiseert de vereniging een mountainbiketocht: de Feantocht. De start is bekend, die is vanaf VV Heerenveen, maar de rest van de route is een verrassing voor de fietsers.

“Het racefietsen houdt richting september/oktober op. Een aantal leden zijn toen overgegaan naar de mountainbikeafdeling van de club. In de zomer organiseren wij altijd voor racefietsers de Koga tocht, maar nu kwam de vraag vanuit de leden of we ook eens een tocht konden organiseren voor mountainbikers. Dat hebben we dus gedaan”, zegt Jan Stoker, bestuurslid bij Toerclub Heerenveen voor de afdeling mountainbike.

Verrassing

De Feantocht kent twee verschillende afstanden: een van 30 kilometer en een van 50 kilometer. De route gaat door bossen en over privéterreinen. “Doordat wij nu een tocht organiseren, hebben we ook bij een paar privéterreinen gevraagd of we er langs mogen. Met zo’n tocht is het leuk om daar langs te gaan, want dan heb je een keer een andere route dan normaal. Waar dat precies is, wil ik niet verklappen. Het is een verrassing. Er zitten wat leuke items in die je normaal niet in een mountainbiketocht hebt.”

Voor iedereen

Iedereen kan meedoen aan de Feantocht. Lid zijn van een vereniging is niet verplicht. Wat wel verplicht is, is het dragen van een helm. En het fietsten van de tocht is op eigen risico. De start is zaterdag tussen 09.00 en 10.00 uur bij VV Heerenveen. Daar kunnen mountainbikers zich ter plekke inschrijven. Deelname kost €5,00, voor NTFU-leden € 4,00 en kinderen onder de 16 jaar kunnen gratis meedoen. De Feantocht is een geheel verzorgde tocht met verzorgingsposten onderweg. De mountainbikers krijgen onderweg een hapje en drankje.

In beweging

“De gemeente Heerenveen heeft ons een subsidie verleend zodat wij de tocht kunnen organiseren. Die subsidie is ook bedoeld om mensen uit Heerenveen in beweging te krijgen. Scoren voor Gezondheid richt zich nu op de leeftijdscategorie tussen de 30 en 50 jaar. Dat was eerst basisschoolleerlingen en de jeugd, maar het richt zich nu ook op volwassenen zodat die ook in beweging komen.”

Samen fietsen

Als mensen na afloop van de mountainbiketocht denken: ‘wat een leuke sport’, is het mogelijk om bij Toerclub Heerenveen mee te doen aan Start2Bike. Dat is een programma waarin fietsers vier zaterdagochtenden les krijgen in het onder controle krijgen van de fiets. “Ik ben door daar aan mee te doen, vijf jaar geleden, ook bij Toerclub Heerenveen terechtgekomen. Ik fietste altijd alleen, maar in een groep fietsen is veel leuker. Ik vind het geweldig. En als deze Feantocht een succes wordt, dan komt hij volgend jaar zeker terug.” Mieke van Veen