Unieke stoomlocomotieven en een ploeg na drie jaar voorbereiding naar Flaijelfeest

NIEUWEHORNE - De organisatie van het Flaeijelfeest is er na een voorbereiding van drie jaar in geslaagd twee stoomlocomotieven en een ploeg naar Nieuwehorne te halen.

Bij het evenement op 30 september worden er demonstraties mee gegeven. De combinatie is afkomstig uit Landshut-Schönbrunn in Zuid-Duitsland en legt via diepladers eerst negenhonderd kilometer af richting Nieuwehorne. De machines wegen twintig ton per stuk, waardoor drie vrachtwagens speciaal transport nodig zijn voor het vervoer.

Bij de werking van de apparaten staat aan weerszijden van de akker een locomotief. De ploeg doet daartussenin zijn werk. Het is een landwerktuig dat tussen 1870 en 1950 werd gebruikt. De stoomploegen van het Agrarbildungszentrum werkten tot 1965 decennialang rond Regensburg in Beieren.

De twee zelfrijdende locomobielen zijn per stuk 3,6 meter hoog, tweeënhalve meter breed en meer dan acht meter lang. Oorspronkelijk hadden ze een vermogen van 280 pk bij een druk van achttien bar. Uit veiligheidsoverwegingen werd de druk teruggebracht naar veertien bar met een vermogen van 220 pk.

De ploeg is twaalf meter lang en weegt vijf ton. Per uur verbruiken de stoommachines honderdveertig kilo kolen en ongeveer achthonderd liter water. Tijdens het Flaeijelfeest wordt iedere machine opgestookt met stro en één kuub tijdens het Flaeijelfeest gekloofd hout.