Poppentheater Inkipinki en viering jubileum Seniorencafé bij Bibliotheek Heerenveen

HEERENVEEN - De Bibliotheek Heerenveen houdt de komende tijd diverse activiteiten.

Zo is zaterdag 23 september vanaf 11.00 uur Poppentheater Inkipinki te zien met de voorstelling Snelle Speer en roze aap. De voorstelling is voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar. Daarnaast wordt woensdag 4 oktober gevierd dat het Seniorcafé tien jaar bestaat.

De voorstelling van Poppentheater Inkipinki gaat over indiaan Snelle Speer. Zij krijgt geschiedenisles van haar vader, opperhoofd Wijze Bizon. Hij vertelt haar het verhaal over de roze aap, maar omdat zij hem niet gelooft, moet ze voor straf op zoek naar een wandschildering in de geheime grot. Onderweg beleeft zij allerlei avonturen. Kaarten zijn te koop bij de bibliotheek en via www.bibliotheekheerenveen.nl.

Een kleine twee weken later wordt het 10-jarig bestaan van het Seniorencafé gevierd. Dat is op woensdag 4 oktober en begint om 10.00 uur.

Naast een hapje en een drankje kunnen de aanwezigen genieten van het verhaal van tv-kok Reitse Spanninga. Ook blikken sprekers terug op tien jaar Seniorcafé in de bieb aan het Burgemeester Kuperusplein 48. De entree is ditmaal gratis. Alle 55-plussers zijn welkom.

Op 1 oktober 2007, op de Internationale dag van de ouderen, gaf toenmalig wethouder Lykele Buwalda het startsein voor de ‘ontmoetingsochtenden’ in het leescafé van de toen net vernieuwde bibliotheek.

Er hadden zich eenentwintig vrijwilligers gemeld om koffie te komen schenken voor oudere mensen in de gemeente. Een eigen plek hadden de Heerenveense 55-plussers voor die tijd niet en de behoefte daaraan was groot. Vrijwilligerscentrale Caleidoscoop en ouderenkoepel Cosbo zijn betrokken bij de plannen en met de bibliotheek om de tafel gaan zitten. Na maanden van voorbereiding werd het Seniorcafé een feit.

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers er sindsdien terecht voor een kopje koffie, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.

Vanaf het begin sloeg het Seniorcafé aan. Tien jaar na de start trekt het jaarlijks meer dan 1600 bezoekers, van wie zeshonderd op de themaochtenden met meestal een lezing, die elke eerste woensdag van de maand worden gehouden.