De Uitdaging: 'Het hoogst haalbare halen met een politiehond'

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jeen ten Hoeve. Jeen werkt bij defensie als bewaker op het munitiedepot in Veenhuizen en is daarnaast actief bezig met het trainen van politiehonden.

Het was een toevallige ontmoeting in het winkelcentrum bij de Greiden in Heerenveen die ervoor zorgde dat de toen 20-jarige Jeen ten Hoeve (57) in aanmerking kwam met het trainen van politiehonden. “Mijn eerste hond was een bouvier. Ik was een wandeling met hem aan het maken toen ik in het winkelcentrum aan de praat raakte met ook iemand die een bouvier had. Hij zei: ‘Ik zit bij een politiehondenvereniging, kom eens kijken.’ Een paar weken later ben ik gaan kijken en ik vond het zo mooi, dat ik na een aantal keer wezen kijken, lid ben geworden”, zegt Jeen ten Hoeve. Jeen is eerst vijf jaar lid geweest bij de Bond Hondendressuur Nederland (BHN) voordat hij overstapte naar de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV).

Nederlands kampioenschap

Nu, 37 jaar later, is Jeen nog steeds bezig met het trainen van politiehonden. Hij heeft twee Mechelse herders. Tommy van 4,5 jaar en Bender van 14 maanden. Met Tommy deed Jeen begin september mee aan het Nederlands Kampioenschap voor politiehonden in het voedbalstadion van FC Eindhoven. “Dat NK is verdeeld in verschillende disciplines. Je hebt Politiehond 1, Politiehond 2, objectbewakingshond en speurhond. Ik deed mee aan Politiehond 1. Dan heb je veel oefeningen. Volgoefeningen, zoekoefeningen, springoefeningen en ook aanvalsoefeningen.” Tommy nam het in Politiehond 1 op tegen dertien andere politiehonden en behaalde aan het eind van de dag de elfde plek.

Certificaat

Om mee te doen aan het NK, moest Jeen zich kwalificeren met Tommy en moest Tommy eerst het certificaat Politiehond 1 behalen. “Dat heb ik op 30 juni gehaald. Van de 435 punten die er te verdienen waren, behaalde ik er 431 met Tommy. Daarna heb ik een nominatiewedstrijd gelopen met Tommy voor het NK. Dat was in Hattemerbroek en daar haalde ik 432 punten.” Door heel Nederland waren verschillende nominatierondes en uiteindelijk mochten de beste veertien naar het NK.

Keurmeester

Zoals gezegd moest Jeen met Tommy verschillende oefeningen op het NK laten zien. “Dat gaat allemaal heel strikt en op het teken van de keurmeesters die rond het veld staan. Pas als de keurmeester zegt dat je mag beginnen, mag je van start. Hoe zo’n oefening er dan bijvoorbeeld aan toegaat? Je hebt een oefening waarbij de hond het kanaal moet overzwemmen. Dan mag je, na het teken van de keurmeester, de hond het commando geven om het kanaal over te zwemmen en daarna het commando ‘blijf’ geven zodat hij aan de overkant blijft zitten. Dan wordt er ook met een hengel een plank in het water gelegd en dan moet de hond op jouw commando de plank apporteren.” Pas als de keurmeester dan weer zegt: ‘einde oefening’ is de oefening afgelopen.

408

“Punten moet je echt verdienen. Ze zijn heel streng. Raakt je hond bijvoorbeeld bij een sprongoefening over een schutting met een nagel de plank aan, is dat al een punt aftrek. Ik haalde uiteindelijk 408 punten. Ik verloor 27 punten doordat de terugroepoefening niet helemaal goed ging en ik raakte een paar punten kwijt met de zoekopdracht.” Tommy is volgens Jeen een fantastische hond, maar dieren blijven dieren. “Een hond kan niet continu op zijn top lopen, hij kan fouten maken. De wedstrijd duurde van half negen ’s ochtends tot een uur of vier. Dan moet jij je hond de hele tijd onder controle hebben en moet de hond lang geconcentreerd blijven.”

Trainen

Om al deze oefeningen de politiehond zo goed mogelijk bij te brengen, traint Jeen zo’n vijf keer per week. Dat doet hij in clubverband, samen met andere leden van de KNPV, en alleen. “Als ik alleen train, dan oefen ik zoekopdrachten en apporteeroefeningen. Als ik samen met leden van de KNPV train, dan heb ik ook de mogelijkheid om een pakwerker, iemand in een dik pak, in te zetten. Met een pakwerker kan ik de aanvalsoefeningen met mijn hond trainen.” De KNPV heeft zo’n 6000 leden en verschillende afdeling door heel Nederland heen. “Wij zijn op zoek naar jonge mensen die de sport in willen en dus een hond willen trainen. De sport vergrijst een beetje. Wat je nodig hebt voor het trainen, is passie. Als je er geen passie voor hebt, kun je het wel shaken.”

Drive

Tommy is niet de enige hond die Jeen heeft getraind. Hij heeft wel ruim 50/60 honden gehad, waarvan hij er met tien een certificaat heeft behaald. “De meeste waren ongeschikt als politiehond. Mijn eerste hond, de bouvier, was dat ook. Een hond is geschikt als hij een bepaalde drive heeft. De honden moeten allemaal een bepaald temparament hebben om die man te bijten, ze moeten een bepaalde apporteerdrift hebben en ze mogen ook niet bang zijn voor een politieschot. Als ze angst vertonen en die angst blijft, dan moet je ermee stoppen. En dat doen wij als vereniging ook. Dan gaan wij niet verder met een hond en komt de hond bij iemand thuis te liggen.” Jeen heeft altijd met Mechelse herders gewerkt.

Verkopen

De honden die wel geschikt zijn en die door Jeen een certificaat hebben behaald, worden verkocht. Vaak aan de politie. “Tommy gaat weg in november en dan houd ik alleen Bender nog. Dan ga ik met Bender vijf keer per week trainen, breng ik hem op bepaald niveau en dan komt er weer een nieuwe hond bij. Voor een nieuwe hond ga ik dan op zoek naar een nestje van twee honden met een goede bloedlijn. Daar moet je op tijd bij zijn. Je moet je al melden voordat de puppy’s in de buik van het teefje zitten.” De leden van de KNPV zijn als hobbyisten de leveranciers van de politie. En niet alleen die van Nederland, de honden gaan ook wel naar de Amerikaanse politie. Tommy gaat naar een kameraad van Jeen waar hij gebruikt gaat worden als dekreu. “Ik vind het wel lastig om dan een hond weg te doen. Je hebt toch 4,5 jaar intensief met een hond getraind. Maar vaak blijf ik wel op de hoogte van hoe het nu met de hond is via Facebook bijvoorbeeld.”

Hoogst haalbare

“Mijn uitdaging is om steeds weer het hoogst haalbare uit een hond te halen en te bereiken. Dat is straks weer met Bender een uitdaging. Om te kijken hoe hoog ik met hem kan komen.” Wat het trainen van de politiehonden voor Jeen zo leuk maakt, is het feit dat hij met een dier bezig is. “Dat vind ik iets magisch, dat vind ik fantastisch. Dat je de hond iets leert en dat hij het begrijpt. Wij gaan verder dan alleen een hond leren zitten en poot te geven zoals je bij een huishond doet. Wij gaan veel dieper op de materie in.” Mieke van Veen