Vak 25: Mineur of majeur

Heerenveen - Er is een wezenlijk verschil in werking, sfeer en gevoelswaarde tussen de majeur- en de mineurtoonsoort. Zo is het in de muziek, zo is het in het voetbal vaak ook. Na de ontluisterende vertoning in Parijs leek de overwinning op Bulgarije een majeure stemming te rechtvaardigen. Die duurde echter maar even, want Zweden won de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland met 4-0. Vrijwel zeker delft Oranje straks in oktober, ook bij twee keer winst, het onderspit op doelsaldo. Volgend jaar géén WK!

Na de mineurstemming waarin ons nationale mannenvoetbalelftal (dat ‘mannen’ moet er tegenwoordig bij) de fans dompelde, hoopten we op enige majeure toonladders bij Heerenveen-PSV. Die kans was er! Gedurende de afgelopen vijf seizoenen verloor Heerenveen geen enkele thuiswedstrijd van PSV: drie maal winst, twee keer gelijk, doelcijfers 8-3. Veelal waren het spectaculaire wedstrijden, ook al werd er doorgaans niet veel gescoord.

PSV bleek zondagmiddag om half een nog niet helemaal wakker. Waren de spelers in de bus wat in slaap gesukkeld op de zoete klanken van Bachs Brandenburgische Konzerte? Voordat ze met hun ogen konden knipperen, stonden ze al met 2-0 achter via een onvoorstelbaar mooie pegel in de kruising van Zeneli, gevolgd door een prachtige assist van de onvermoeibare Dumfries die door Ghoochannejhad op waarde werd geschat.

Enig mineurklankje was dat Heerenveen daarna vergat om er 3-0 of 4-0 van te maken. Dat kwam ook door de rode kaart voor Lozano. PSV kon met tien man geen potten breken, Heerenveen hoefde niet. Desondanks schiepen de onzen een stel majeure kansen.