VV Heerenveense Boys roemt werk Anita Hadderingh rondom G-voetbal

HEERENVEEN - Heerenveense Boys stuurde ons een mooi verhaal over het G-voetbal bij de club.

Daarin wordt met name Anita Hadderingh genoemd. Hieronder het artikel van VV Heerenveense Boys.

Ze hebben het er nog over bij v.v. Heerenveense Boys. Over de jaarlijkse slotdag. Jong en oud kwam bij elkaar en in actie tijdens het ‘mixtoernooi’. En natuurlijk waren de twee G-teams van de club ook van de partij.

,,Een van de spelers uit het G-team stond ’s avonds te draaien op het feest. Die wordt nu door iedereen ‘DJ Michael’ genoemd”, begint Tom Boersma, jeugdvoorzitter van de club. ,,Die slotdag is echt een toonbeeld hoe het G-voetbal onderdeel van de club is geworden. Hierin heeft Anita Hadderingh een hele grote rol gespeeld”

,,In 1993 zijn we begonnen met een G-team in de zaal. In 2010, toen de KNVB startte met een veldvoetbalcompetitie voor G-voetbal, waren wij een van de eerste clubs in Noord Nederland die deelnamen. Anita was vanaf het begin de trainer. Ze heeft het CIOS afgerond met voetbal als keuzevak. Anita is niet meer weggegaan. Ze staat nog steeds voor de groep en traint de twee G-teams van de club. Aan het einde van dit seizoen vieren we haar 25-jarig jubileum.”

,,Anita is echt een aanwinst voor de club”, vervolgt Tom. “Voetbal zit bij haar in de genen. Ze kan goed omgaan met de spelers. De ene keer wordt ze geknuffeld, een volgend moment moet ze omgaan met heftige emoties. Zij kan dat als de beste. Ik zou elke club een trainer zoals Anita toewensen. Mede door haar is het G-voetbal inmiddels onlosmakelijk aan de club verbonden en echt een meerwaarde geworden.”

Heerenveense Boys is een van de bijna 350 voetbalclubs waar mensen met een beperking kunnen voetballen. De club en Anita werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van Anita. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Anita was onder de indruk van haar poster. Eén poster hangt inmiddels bij haar thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van Heerenveense Boys.

Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen.

Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal.

Speciale competities zodat echt iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, het Fonds Gehandicaptensport en de ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Zie knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal.