FOTO’S | Postuum eerbetoon voor Age van der Meer voor inzet tijdens Tweede Wereldoorlog

HEERENVEEN - Een emotioneel moment was het vanochtend in het gemeentehuis van Heerenveen, toen Age van het Meer postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis kreeg voor zijn inzet als militair voor en tijdens de meidagen 1940 van de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan reikte de onderscheiding uit aan Afke Hamer. Zij is de dochter van de in 1983 overleden oud-militair.

Van der Meer vocht in de Vesting Holland, het hart van de Nederlandse landsverdediging. Daar is in mei 1940 flink strijd geleverd.

In die maand werd hij als krijgsgevangene overgebracht naar een gevangenkamp nabij de Poolse grens. Na zijn vrijlating op 21 juni 1940 moest hij als dwangarbeider aan het werk in een fabriek in Duitsland.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is in 1948 ingesteld door koningin Wilhelmina en is onder andere bestemd voor militairen en oud-militairen die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 tenminste zes maanden in dienst waren.

Ook is de onderscheiding bedoeld voor personen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied.

(Foto’s Max van Gelder)