Waardig afscheid van topdraver Timoko op Victoria Park

WOLVEGA - Topdraver Timoko is de meest winnende Franse draver aller tijden. Vorige week tijdens zijn laatste race ging hij over de vijf miljoen euro aan prijzengeld heen doordat hij won in het zuid Franse Cagnes Sur Mer.

Timoko is gefokt, getraind en in eigendom van Nederlanders. Zijn trainer Richard Westerink is tegelijkertijd ook voor zevetig procent zijn eigenaar voor zeventig procent. De overige dertig procent is in eigendom van de Nederlandse fokkers. Afgelopen zondagmiddag kwam Timoko, de meest verdienende draver ter wereld, een ereronde maken op Victoria Park in Wolvega en konden de bezoekers vooraf met de topdraver op de foto en werden vlaggetjes uitgedeeld.

Geweldig afscheid

Trainer Richard Westerink was onder de indruk om zijn kampioen te presenteren aan het Nederlandse publiek, dat hem al acht jaar volgt. "Natuurlijk had ik had nog veel liever gezien dat Timoko zou kunnen starten op Wolvega, maar dat zit er niet in. Zijn laatste koers, afgelopen zaterdag in Cagnes sur Mer, was een geweldig afscheid. Het is mooi geweest zo. Maar ik houd woord en kom met mijn paard naar Wolvega. Dat verdient het publiek en wij vinden het leuk om te doen. Dat is heen en weer zo'n kleine 3.000 kilometer maar we gaan het doen. Ik hoop dat het Friese publiek hem net zo’n mooi afscheid geeft als eerdere kampioenen hebben gekregen, aldus Richard Westerink.

'Schoenen uit'

Hoefsmid Wiebo Zwarteveen uit Nijeholtwolde deed als symbool van nu rusten na de vele optredens, de 'schoenen uit'. Hij ontdeed het paard van de hoefijzers en overhandigde die aan trainer Richrad Westerrink. Een hoefijzer is ook een symbool van geluk en dat is zeker gebeurd voor de eigenaren.

De lounge in de drafbaan accommodatie heet nu voortaan Timoko Lounge. Casper Veldink, eigenaar van Victoria Park, bood met wat gepaste trots een bokaal aan en volgens hem was dit tussen de koersen door een geweldige promotie voor de drafsport. De publieke belangstelling was groot.