SKS-skûtsjes strijden tijdens Admiraliteitsdagen om Bonifatiusbokaal

DOKKUM - De SKS-vloot zeilt zaterdag 9 september twee wedstrijden op het Lauwersmeer. De wedstrijden worden georganiseerd door Stichting Skûtsjesilen Noord Oost Friesland (SNOF).

Na een zeer geslaagd evenement in 2012 komen er dit jaar twaalf SKS-skûtsjes naar het Lauwersmeer om daar voor de vierde keer om de Bonifatiusbokaal te strijden. Op vrijdag 8 september liggen aan de kades in Esonstad al meerdere skûtsjes afgemeerd waarvan een aantal voor het publiek opengesteld zal zijn om te bezichtigen. Er is iemand namens de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) aan boord aanwezig om uitleg te geven.

De volgende dag zullen de skûtsjes twee wedstrijden op het Lauwersmeer varen. De eerste start is om 10.30 uur en de tweede start is om 13.30 uur. Klaas Jansma, mister Skûtsjesilen, zal op de wal, vanaf de pier te Oostmahorn, een deskundig maar vooral ook enthousiast verslag doen van de verrichtingen op het water. Wedstrijdleider Nico Douma die samen met de SKS de baan uitzet zal er ook dit jaar weer zorg voor dragen dat de skûtsjes vlak onder de wal voor Oostmahorn van dichtbij in actie te zien zullen zijn. Bijzonder op het Lauwersmeer is altijd dat vanaf de dijk het hele wedstrijdveld goed te overzien is. Met het commentaar van Jansma daarbij is de wedstrijd altijd optimaal te volgen. Het Lauwersmeer is voor de schippers iedere keer weer een uitdaging om op te zeilen. Er zijn ondieptes en er staat soms een verraderlijke stroming waardoor boeien net niet gehaald worden. Douwe Visser van de Sneeker Pan is met twee keer winst op het Lauwersmeer de te kloppen man.

Na afloop van de wedstrijd vertrekt de Skûtsjevloot naar Dokkum waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De skûtsjes komen - als onderdeel van de Admiraliteitsdagen - in de binnenstad van Dokkum te liggen, waarbij het publiek weer de gelegenheid krijgt om de skûtsjes te bezichtigen.

De Bonifatiusbokaal is een prachtig bronzen skûtsje, dat door Juwelier Piersma ontworpen en beschikbaar gesteld is. De winnaar mag de bokaal nadat zijn zeilteken in het zeil is aangebracht houden. Sneek (winnaar 2004 en 2012) en Joure (winnaar 2008) zijn inmiddels trotse bezitters van deze bokaal.