De Uitdaging: “Een medaille op de World Games”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Aaltje Nieuwland. Als touwtrekster doet zij mee aan de World Games 2017.

Van 20 tot 30 juli vinden de World Games plaats in Wrocław, Polen. De World Games zijn de Olympische Spelen voor de niet-olympische sporten. Een van de sporters die voor Nederland uitkomt tijdens de World Games, is Aaltje Nieuwland (36). Zij zal als touwtrekster met haar team strijden voor een gouden medaille. Hiervoor moet ze vijf andere teams achter zich laten. Naast dat ze een paar keer per week traint met het team en de rest van de week hardloopt en fitnesst, is ze ook fulltime werkzaam en gedetacheerd als vergunningverlener bij onder andere de gemeente Winsum.

Touwtrekken “Ik kwam in aanraking met touwtrekken toen ik een jaar of tien was. Dat was tijdens de Expansiefeesten van Jubbega. Mijn ouders deden daar toen aan mee. Vijftien jaar geleden stond touwtrekken weer op het programma van de feesten en ik heb toen met een groepje vriendinnen meegedaan”, zegt Aaltje Nieuwland. Dat was eigenlijk het begin van haar touwtrekcarrière. Kort daarna werd Aaltje namelijk gevraagd om mee te doen bij het damesteam van Teerns omdat zij een vrouw tekort kwamen in het team. Teerns deed mee in de wereldtop en heeft alles behaald wat er te behalen valt. “Ik stapte in een heel goed team in. In 2005 deed ik ook gelijk mee aan het EK en werden we derde.”

Indoor en outdoor Nederland telt rond de 2000 touwtrekleden. Aaltje is lid van touwtrekvereniging It Heidenskip, daar is ze de enige vrouw. “Daar train ik in de winter twee keer per week en in de loop van het seizoen steeds vaker. Ik heb zo’n acht à negen wedstrijden per seizoen. Met nationale wedstrijden wordt er een damesteam samengesteld met dames uit verschillende verenigingen omdat veel verenigingen geen volwaardig damesteam hebben.” Touwtrekken kent twee disciplines, indoor en outdoor en kent verschillende klassen gebaseerd op gewicht. Aaltje doet zowel indoor als outdoor.

Schoenen “Touwtrekken is in Nederland niet populair, maar de discipline indoor is dat in China en Chinees Taipei wel. Het damesteam van Chinees Taipei bestaat uit meisjes van een jaar of zestien. Zij zitten op High Schools, hebben een sportbeurs en kunnen de hele dag touwtrekken. Dat zijn echt geoliede machines.” Aaltje moet alles zelf betalen. Haar schoenen maakt ze zelf touwtrekbestendig door er rubber onder te lijmen. Er bestaan speciale touwtrekschoenen, maar die moeten uit China geïmporteerd worden en dat kost veel geld.

World Games Het Nederlandse damestouwtrekteam heeft zich tijdens het WK indoor 2016 in Volendam geplaatst voor de World Games. Een selectieronde heeft bepaalde welke dames in Polen uit mogen komen voor Nederland. “Zo’n 22 dames hadden zich opgegeven. Maar in het begin meldden een aantal meiden zich al af omdat ze de trainingsarbeid die we moesten doen niet zagen zitten. Toen bleven er nog 15 over en heeft de trainer uiteindelijk een selectie van 10 dames gemaakt. Een touwtrekteam bestaat uit acht vrouwen en we mogen een keer wisselen. De nummer tien zit dus op de tribune, dat is wel zuur, maar het is de keuze van de trainers geweest om er tien mee te nemen.”

Zeven wedstrijden “26 juli gaan wij die kant op en 29 juli hebben we de eerste wedstrijd. Wij trekken indoor, in de 540-kilo-klasse. We worden individueel gewogen en dan telt de trainer de kilo’s bij elkaar op en kijkt of het uitkomt. Om niet te zwaar te zijn, volg ik een dieet.” Nederland moet het tijdens de World Games opnemen tegen China, Chinees Taipei, Zuid-Afrika, Ierland en Zwitserland. “Het is een poule-systeem. We moeten vijf keer trekken en daarna gaat de nummer 1 tegen nummer 4, nummer 2 tegen 3, van die wedstrijden gaan de verliezers en winnaars tegen elkaar en daar komen uiteindelijk de nummer 1 tot en met 4 uit. Als alles dus goed gaat, spelen wij zeven wedstrijden.”

Zo hoog mogelijk eindigen “Het is lastig om onze kansen in te schatten. Voor de World Games doen alle landen toch net even iets meer dan voor bijvoorbeeld een WK. Het is ook maar net hoe de vorm van iedereen die dag is. Je weet niet waar je staat ten opzichte van die andere dames, maar je weet wel dat ze keihard aan het trainen zijn.” Nederland doet nu voor de zevende of achtste keer mee aan de World Games. Voor Aaltje wordt het de derde keer. “Mijn uitdaging is om zo hoog mogelijk te eindigen. Veel zeggen dat je meedoet om het meedoen, maar ik ga wel voor die podiumplek.”

Onderschat Wat Aaltje leuk vindt aan de sport, is dat je met z’n alleen naar iets toe werkt. “Dat je een prestatie kunt leveren. Dat geeft voldoening. Het is ook gezellig. Je bent ook gewoon vrienden van elkaar.” Volgens Aaltje wordt touwtrekken sterk onderschat. “Velen zien het als een soort van kermisattractie. Als ik op mijn werk vertel dat ik aan touwtrekken doe, dan is het ‘o’, maar als ik vertel wat ik er allemaal voor doe, dan is het: ‘o, ik wist niet dat het zo serieus was en dat je er zo veel voor moet doen’. Als ik vertel dat ik aan het afvallen ben, dan klinkt dat helemaal gek. Ze denken dat je juist zwaar moet zijn, maar wij moeten wel met acht dames op de weegschaal. Er komt veel meer bij touwtrekken kijken, dan mensen denken.”

Mieke van Veen