HIP-expositie over zestig jaar Heerenveense Hockeyclub Quick Stick

HEERENVEEN - Het 60-jarig bestaan van de Heerenveense Hockeyclub (HHC) Quick Stick was aanleiding voor de huidige expositie over deze vereniging in het HIP (Historisch Informatiepunt).

Deze is te vinden op de eerste verdieping van de bibliotheek in Heerenveen. Tot maandag 30 oktober is iedereen welkom om deze tentoonstelling, samengesteld door de Werkgroep Oud Heerenveen, gratis te bekijken tijdens de openingsuren.

Uit foto’s op de expositie blijkt dat in Heerenveen al honderd jaar wordt gehockeyd. Reeds in 1918 vond een wedstrijd plaats op het veld naast Tjaarda. Een club werd pas op 1 september 1957 opgericht: HHC Quick Stick. Ook toen werd eerst bij Tjaarda gespeeld. Het veld was eigenlijk iets te klein, maar de clubleden wisten handig om te gaan met het meettouw van de bondscontroleur.

Quick Stick is regelmatig verhuisd. Vanaf 1963 werd gespeeld aan de Van Lidstraat. Door de hoge waterstand bij het naastgelegen katholieke kerkhof was dit veld zo nat, dat de bal in de grasmat verdween als men er op ging staan. In 1969 verkaste Quick Stick naar de Veluwelaan, aan de andere kant van de Rottumerweg. Hier zijn de eerste jeugdteams gevormd en groeide het ledental tot zo’n 150.

In 1973 volgde een verhuizing naar de Ds. Kingweg. Daar kreeg Quick Stick in 1975 een kantine, dankzij de schenking van een directiekeet door baggerbedrijf Dikkerboom & Sybrandy. In 1981 staken de 270 toenmalige leden de Rottumerweg weer over, naar de huidige locatie aan De Zanden. Hier beschikt de inmiddels 500 leden tellende club over twee kunstgrasvelden en een waterveld.