De Ontmoeting: Stationaire Motorendag

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Jan Jaap Kort, Martin de Bruin en Janco de Jong, organisatoren van de Stationaire Motorendag.

Wie zijn jullie? “Wij zijn Jan Jaap Kort (36, monteur), Martin de Bruin (38, monteur tuin en parkmachines) en Janco de Jong (42, zelfstandig ondernemer). Wij kennen elkaar al vele jaren door de interesse in stationaire motoren en ook oude tractoren. Martin is vooral besmet geraakt door het Flaeijelfeest in Nieuwehorne. Jan Jaaps vader had ook oud spul en maakte hem enthousiast. Wij organiseren de Stationaire Motorendag. We hebben niet echt een strakke taakverdeling. De laatste maanden hadden we regelmatig vergadering, maar dat liep vaak vooral uit op kletsen over motoren. De tijd zit in het benaderen van potentiële deelnemers om ze uit te nodigen. Voor deze show zijn we natuurlijk afhankelijk van deelnemers die bereid zijn om naar Jubbega te komen met hun materiaal. Met name de laatste week zit er veel tijd in om op te bouwen. Gelukkig hebben we goede hulp. Jan Jaaps taak tijdens de dag zelf is om ervoor te zorgen dat er genoeg water is. De motoren hebben water nodig voor de koeling.”

Afgelopen zondag was de de Stationaire Motorendag, wat was dat voor dag? Tijdens deze dag kwamen er bijna 50 verzamelaars naar onze show. Deze mensen komen uit alle hoeken. Een aantal gewoon uit eigen dorp wat ook best bijzonder is. Dat er zoveel liefhebbers in Jubbega wonen. Verder kwamen ze uit de hele provincie, maar ook uit de rest van Nederland en zelfs uit Duitsland en Frankrijk mochten we deelnemers verwelkomen. Vooral voor de deelnemers is het een dag hun hart ophalen aan alle bijzondere motoren en natuurlijk om te kletsen met mensen met dezelfde passie. Er waren tal van stationaire motoren te zien. Maar je kon ze ook horen en ruiken, beleven dus.”

Hoe is het idee voor de Stationaire Motorendag ontstaan? Het is bedacht door Pieter de Jong, de vader van Janco. Toen we op een show waren, viel het op dat er opvallend veel verzamelaars uit ons dorp vertegenwoordigd waren. Pieter heeft overigens behoorlijk veel werk verzet voor de show. Dit jaar was de tweede editie.”

Waarom is voor De Koppenjan als locatie gekozen? “Een van de eigenaren is familie. En de Koppenjan is een prachtige locatie voor een evenement als dit. Er is ruimte en meteen vermaak voor de meegekomen kinderen.”

Wanneer is de volgende Stationaire Motorendag? “Wanneer de volgende is, weten we nog niet, maar we hopen volgend jaar. Dan zouden we zeggen: kom allemaal eens kijken en informatie inwinnen bij de verzamelaars.”