De Uitdaging: “Geen mantelpakjes”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Fokalien Cuperus, advocate bij Advocatenkantoor Fokalien Cuperus.

Als kind wilde Fokalien Cuperus (46) graag dierenarts worden. Maar ze was niet zo goed in de bèta vakken op school. Natuurkunde, wiskunde en scheikunde waren niet echt haar ding. Dus dierenarts viel af, wat ze jammer vond. Ze ging zich toen oriënteren en kwam uit bij rechten. Omdat die studie vrij breed is en ze er veel kanten mee uit kon, besloot Fokalien dat te gaan studeren. Dat deed ze aan de universiteit van Groningen en het bleek een goede keuze. Ze studeerde af in privaatrecht en strafrecht met aantekening advocatuur.

Intermenselijk contact “Ik ben vrijwilliger geweest bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Groningen en ik kwam erachter dat ik die eerstelijns juridische hulpverlening erg leuk vond. Met mensen gesprekken voeren, mensen te woord staan en dat soort zaken. Dat vind je terug in de advocatuur en daarom heb ik daar uiteindelijk voor gekozen”, zegt Fokalien Cuperus. Haar voorkeur ging niet uit naar de tak van de advocatuur waarin mensen voornamelijk achter hun bureau stukken schrijven. Het intermenselijke contact vindt ze erg leuk.

Advocate Op het moment dat Fokalien afstudeerde, was het lastig om in de advocatuur terecht te komen. Er was weinig werk en er waren veel werkzoekenden. Ze is daarom ook eerst een tijdje werkzaam geweest bij de gemeentelijke sociale dienst van de gemeente Groningen en bij de toenmalige informatiebeheergroep, wat nu DUO is. “Wil je de advocatuur in, moet je eerst beginnen als advocaat-stagiaire. Je wordt dan eerst drie jaar lang begeleid door een zogenaamde patroon. Ik studeerde in 1995 af en kreeg in 1998 de mogelijkheid om als advocaat-stagiaire te starten bij een kantoor in Alkmaar. Ze zochten daar iemand die ervaring had in het sociaal zekerheidsrecht en dat had ik, omdat ik bij de gemeentelijke sociale dienst had gewerkt in Groningen.”

Advocatenkantoor Fokalien Cuperus “In 2001 was ik klaar als advocaten-stagiaire. Dan word je als het ware losgelaten als gewone advocaat. Ik werkte toen een aantal jaar in loondienst bij een kantoor in Den Helder. Alleen dat kantoor begon eisen te stellen en wilde een andersoortige constructie met me overeenkomen dan alleen mijn salaris per maand betalen. Ze wilde een basissalaris vaststellen met daar overheen een soort target. Dit is heel gebruikelijk in de advocatuur. Dat wilde ik eigenlijk niet. Ik dacht, en volgens mij denken meerdere advocaten dat: dat kan ik beter en anders. Als ik voor mezelf ga beginnen, kan ik het op mijn eigen manier invullen.” Fokalien besloot dan ook om per 1 december 2005 voor zichzelf te beginnen. Eerst samen met twee andere collega’s, toen onder een maatschap en sinds 2013 onder haar eigen naam: Advocatenkantoor Fokalien Cuperus.

Geen mantelpakjes In 2014 verhuisde ze van Noord-Holland naar Heerenveen. Ze was eerst met haar kantoor gevestigd in het oude Rabobank pand en haar kantoor bevindt zich nu aan de Abe Lenstra boulevard. “Ik geloof niet in de aanpak van statige panden en mantelpakjes. Een advocaat en een cliënt zijn degene die het met z’n tweeën moeten doen. In feite moet een advocaat met zijn cliënt een twee-eenheid zijn wil je een zaak tot een goed einde brengen. In mijn optiek, creëer je bij veel mensen een bepaalde afstand als je dan met een heel net pak of mantelpakje aankomt. Dat is iets wat ik niet wil. Ik ben voor heel veel cliënten ook gewoon Fokalien. Ik heb een baan en dat is toevallig die van advocaat. Maar daarnaast ben ik ook gewoon moeder en vrouw. Ik heb een huishouden, een kind dat naar voetbaltraining moet en twee katten die mauwend om me heen lopen als ik thuiskom omdat ze honger hebben. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ik niet anders ben dan de mensen die tegenover me zitten.”

Betaalbaar Fokalien heeft een algemene praktijk met een aantal zwaartepunten. Ze doet heel veel persoon- en familierecht, maar ook strafrecht, arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Ook heeft ze nog een tak bewindvoering: Fokalien Cuperus bewindvoering. “Ik werk als advocaat ook op basis van de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. Daarnaast hanteer ik in betalende zaken een goedkoop uurtarief. De meeste advocaten zitten toch minimaal op een uurtarief exclusief btw tussen de 200 en 300 euro. Ik hanteer nu een bedrag van 165 euro per uur. Ik probeer hiermee ervoor te zorgen dat de rechtshulp ook voor mensen die het zelf moeten betalen, betaalbaar blijft. Ik vind dat dat ook moet.”

Goede, gedegen rechtshulp “Ik heb meerdere uitdagingen. Ik zou willen dat mijn bedrijf nog wat groter groeit en dat ik meer mensen kan bedienen met het idee en het concept dat ik in mijn hoofd heb. Ik ben net verhuisd, de concurrentie in Heerenveen is groot en het is een uitdaging voor mij om daarin mijn eigen plekje te verwerven. De uitdaging is wel om mijn concept meer in de bekendheid te brengen en ervoor te zorgen dat mensen weten hoe ik werk en wat mijn ideologie is.” De laatste tijd heeft de advocatuur te maken gehad met een aantal bezuinigingen. “Ook krijgen we steeds meer verplichtingen en moeten we aan meer eisen voldoen die opgelegd zijn door de Orde van Advocaten en de overheid. Ondanks dat alles, is het voor mij een uitdaging om toch goede en gedegen rechtshulp te blijven bieden.”

Mieke van Veen